tablica wielowymiarowa w zagnieżdżonych pętlach

0

Witam, może zacznę od kodu:

                z = Scan.nextInt();
                for (int i=0; i<z; i++)
		{
			j = Scan.nextInt();
			int tablica1[][] = new int [z][j];
		}
					

Co trzeba zrobić aby móc operować na tablica1 poza pętlą for w której jest zadeklarowana?

0

Od razu przepraszam za nietrafiony temat;) początkowy miały to być pętle zagnieżdżone ale już nie jest mi to potrzebne.

0

Chyba oczywiste jest, że musisz wywalić deklaracje przed pętle... Ogólnie spoko, że napisałeś chociażby język..

0

@MJay, jeśli to Java (jak sugerujesz w komentarzu), to zupełnie inaczej:

int z = (new Scanner(System.in)).nextInt();
int[][] tablica1 = new int[z][];
for( int i = 0; i < z; ++i )
{
      int j = (new Scanner(System.in)).nextInt();
      tablica1[i] = new int[j];
} 
0

Ja bym to wykonał raczej tak:

import java.util.*;

public class Main
{
	public static void main( String[] args )
	{
		Random rand = new Random();
		int z = rand.nextInt( 100 ) + 1;
		Integer[][] tab = new Integer[ z ][];
		for( int i = 0; i < z; ++i )
		{
			int j = rand.nextInt( 100 ) + 1;
			tab[ i ] = new Integer[ j ];
		}
	}
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1