Jak wyciągnąć z liczby jej cyfry ?

0

Jak to zrobić:

Każda cyfra liczby powinna być wczytana do innej zmiennej typu unsigned int ?

(w C)

1

Za pomocą pętli while, operacji dzielenia i reszty z dzielenia.

1
Kabanos napisał(a)

Jak to zrobić:

Każda cyfra liczby powinna być wczytana do innej zmiennej typu unsigned int ?

(w C)

podpowiedź:
123 w systemie dziesiętnym: 1 * 100 + 2 * 10 * 3 * 1
5678 w systemie dziesiętnym: 5 * 1000 + 6 * **100 **+ 7 * 10 + 8 * 1

0

A czemu coś takiego mi nie działa:

long long liczba;

printf("Podaj liczbe:\n");

scanf("%s", &liczba);


printf("%d\n",liczba/10000000000);

?

0

Tam jest oczywiście

scanf("%l", &liczba);
1

Bo nie myślisz.

0

To mnie oświeć, dopiero zaczynam przygodę z C :)

0

Shalom niewyraźnie napisał? Przecież jak chcesz wyciągać cyfry z liczby, to musisz brać każdą po kolei, a Ty co chcesz zrobić? Podzielić wszystko przez pizdylion i co?

0

Napisał - "operacji dzielenia i reszty z dzielenia." - i tak właśnie robię i mi działa.

Ja chcę tylko wiedzieć jak wczytać dużą liczbę do zmiennej (11 znakow) ?

0

Np. tak:

long long n;
 scanf("%I64d", &n);
 printf("%I64d",n);
0
 #include <stdio.h>

int main() {
    int value = 0;
    char stop = '\0';
    scanf("%d", &value);

    while(value) {
        printf("\n%d", value % 10);
        value = value / 10;
    }
    scanf("%c", &stop);
}

Myśl.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1