Od czego zacząć

0

Ema :)

Mam pytanie(a) mianowicie od czego mam zacząć uczyć się programowania ( mam 13 lat ). Jakiego języka się najpierw uczyć ? , c++ , c#, pscala itp ?
i prosił bym o jakieś TuT'y gdzie bym się nauczyć co to pętla, zmienne itp.
najlepiej żebym mógł sobie to wydrukować :)

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Ps: bawiłem się trochę w Delphi 7 ( i w HTML )

3

Daruj sobie. Jeśli nie potrafisz w wpisać w google "programowanie jak zacząć" to programowanie nie jest dla ciebie, poważnie. Programowanie wymaga bardzo dużo własnego wkładu, a ty najwyraźniej nawet takiego minimum nie umiesz poświęcić. Zmarnujesz tylko czas.

Jaki język programowania wybrać
...

0

Szukałem w google ale każdy pisał co innego, jedni że C++ inni że C#, Psacala, PHP, Delphi itp a ja chciałbym się upewnić i zobaczyć .... ;)

1
EstaMuyLoca napisał(a)

Szukałem w google ale każdy pisał co innego, jedni że C++ inni że C#, Psacala, PHP, Delphi itp a ja chciałbym się upewnić i zobaczyć .... ;)

Sądzisz, że tym razem ktoś odpowie ci inaczej niż w innych kopiach tego tematu?

1

@EstaMuyLoca to nie ma żadnego znaczenia. Naucz się dowolnego języka. No może nie Delphi i PHP, ale inne możesz :P

1

Jak koledzy, ale ja zaproponuję Ci naukę C/C++, bo są trudne, ale jak je opanujesz to będziesz dziękował bogom, że "tu jest tak prosto".

0
EstaMuyLoca napisał(a)

Mam pytanie(a) mianowicie od czego mam zacząć uczyć się programowania ( mam 13 lat ).

Na początku mnie to rozbawiło po czym zdałem sobie sprawę że też się zacząłem uczyć w tym wieku. Uczyć dużo powiedziane.
Żałuję że brałem się za to tak wcześnie, bo ostatnio przeglądałem mój kod z gimnazjum - był tragiczny. Był to zlepek rzeczy znalezionych na internecie. Strata czasu.
To, że teraz napisałbym to lepiej nie jest spowodowane tylko tym, że nie miałem wtedy doświadczenia, tylko po prostu byłem chyba zbyt młody i nie nauczony logicznego myślenia.
Także autorze, zrobisz co uważasz, ale polecam jakieś zagadki, matematykę (choć dopiero w liceum jest ciekawsza), bo w tym wieku nawet jak się człowiek nauczy podstaw - ifów, pętli, podstawowych typów to zrozumieć obiektowe programowanie jest kwestią trudniejszą.

0

ja tam myślę że im wcześniej tym lepiej , chociaż po co mam marnować po 5-10h dziennie grając w gry jeśli mogę się uczyć ? ;P

0
EstaMuyLoca napisał(a)

ja tam myślę że im wcześniej tym lepiej , chociaż po co mam marnować po 5-10h dziennie grając w gry jeśli mogę się uczyć ? ;P

Poświęć część tego czasu na kontakty społeczne, nie Facebooka, bezpośrednie. Tzw. soft skills są równie ważne co umiejętności techniczne, nikt nie lubi pracować z nolifem równie ludzkim co mikrofalówka. Wspominałem już, że CS to nie jest odpowiedni sport?

0

Matematyka + Matematyka + Angielski + Matematyka + "C++ dla każdego", wychodzisz z dobrego założenia że granie w gry to strata czasu, ale nie możesz tylko się uczyć, rozrywka to jeden z elementów życia i bez niej nie da się funkcjonować. Jeżeli chcesz być programistą prawdziwego zdarzenia i masz ambicje weź ucz się matmy, ona nauczy Cię logicznego myślenia, angielski przyda Ci się w 100% (sam żałuję że w gimnazjum wybrałem niemiecki jako rozszerzenie i teraz muszę nadganiać), cała dokumentacja, wiele ciekawych poradników i książek jest w języku angielskim, no i jeżeli koniecznie chcesz już coś "napisać" to do nauki polecam C++, ale małymi kroczkami, ucz się pomału ale dokładnie, masz 13 lat więc czas masz jeszcze sporo :D no i nie zapomnij o kolegach :D wychodź z domu bo później możesz żałować że straciłeś dzieciństwo :D

0

<quote=Patryk27>Ale zdajesz sobie sprawę, iż programowanie to głównie matematyka, a nie bezmyślne klepanie wykutych formułek?<quote>
Nie powtarzaj bzdur, to nieprawda.

0

Ok dzięki za rady :), wybrałem C++ a jaki Kompilator ( na początek ) ? :) Dev C++ , Visual C++ ( Express itp.. )

0

@Patryk27, nie, programowanie to nie jest przede wszystkim matematyka, nie powtarzaj "starych prawd", które miały może sens 60 lat temu, sam jesteś żółtodziobem niewiele mniejszym niż autor wątku. Jesteś w stanie wskazać tę "głównie matematykę" i jej zastosowanie w tworzeniu typowego oprogramowania? Większość programów nie wymaga umiejętności wykraczających poza poziom podstawowy szkoły średniej, nawet programowanie gier ogranicza się do niewielkich wycinków matematyki. Umiejętność dekompozycji i rozwiązywania problemów nie jest tożsama z "matematyką". Używałeś SQL, znasz teorię mnogości i odpowiednie algebry? No właśnie.

0

Dev odpada, jest od wielu lat nie rozwijany, na początek Code::Blocks

0

Czy z tego mogę się uczyć na początek http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1 ;)

0

Zajrzałem do do tego kursu i pewna rzecz mnie zmartwiła:)

Środowisko Borland C++
Jednym z najbardziej mi obcych środowisk programowania jest Borland C++. Nie mogę o tym środowisku wiele dobrego powiedzieć. Za każdym razem kiedy miałem styczność z tym programem w postaci instalacyjnej z czasopism komputerowych ani razu nie udało mi się uruchomić w nim najprostszego programu. Faktem jest, że było to parę lat temu i nie umiałem wówczas programować w C++, jednak kilkugodzinne walki z tym środowiskiem wielokrotnie zniechęciły mnie do nauki tego języka. Jeśli decydujesz się na korzystanie z tego środowiska warto mieć znajomego, który udzieli ewentualnego wsparcia w pierwszym skompilowaniu prostego programu. Program jest objęty licencją i wersja darmowa tego programu (o ile taka jest) zabrania wykorzystywać go do celów komercyjnych. Szczegółowych informacji należy szukać na stronie producenta tego oprogramowania.

Gościu który pisze kursy ma takie problemy? Gdy miałem pierwszy raz styczność z borlandem napisałem warcaby za pieniążki..
ale to tylko taka dygresja.. nie wiem co jest dalej..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1