Szereg taylora c++

0

Witam. Mam napisac program w c++ obliczajcy sume szeregu dla cos(x) ze wzoru taylora. Nie mam pojęcia jak sie za to zabrać czy moglby mi ktoś pomoc??

1
lisuxx napisał(a)

czy moglby mi ktoś pomoc??

proszę:
user image

0

Wzor znam. Chce wiedzieć czy ktoś może potrafi napisac program do tego wzoru

0

Potrafi... ale:

REGULAMIN napisał(a)

Zabronione jest umieszczanie w postach prośby o rozwiązanie zadań domowych, zadań zaliczeniowych. Lenistwo nie jest tolerowane. Można poprosić o rozwiązanie konkretnego problemu, a nie całego zadania, paru zadań.

Jak rozumiem czekasz aż ktoś napisze? W takim razie post trafi do kosza...

0

Ja potrafię i nawet mogę napisać, za 50zł.

0

potrafi

0

ok nie sprecyzowałem program zacząłem i wygląda tak

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <cmath>

using namespace std;

 void funkcja (int i, float silnia=1.0)
{     
      for( i=1;i<4;i++);
      silnia*=i;
}

int main(int argc, char *argv[])
{
   
   
   float znak = 1.0;
   float e1=1.0;
    int n=1;
    float e2;
    float a;
    float eps=0.01;
   do {
   
   e1=1.0;
   znak*=-1.0;
   funkcja
 
   e2=znak/silnia;
  a=abs(e2-e1);
   
   
   
   
}while (eps<a);
         
   
    system("PAUSE");
    return EXIT_SUCCESS;
}

i nie wiem co dalej :(

0

@lisuxx wiesz ze wpisując w google odpowiednią frazę możesz znaleźć gotowe rozwiązanie? Ba, nawet kilka z tego forum...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1