Panel logowania łączenie z bazą danych mysql

0

Witam,
otóż sprawa wygląda następująco
mam utworzony goły panel logowania i nie wiem jak się do tego dalej zabrać żeby po naciśnięciu klawisza loguj połączyło z bazą danych na serwerze i sprawdziło czy dany użytkownik istnieje czy podał dobre hasło. Czy jest ktoś w stanie wytłumaczyć mi na czym to polega wiem tylko, że muszę pobrać plik mysql connector java lecz co dalej

1

dobra poddaje się:/ może mi ktoś to w jasny sposób wytłumaczyć?
postawiłem bazę danych na darmowym serwerze vixo i.... jestem w czarnej ekhm komnacie

0

zainstaluj connector ze strony, najnowszy:
http://dev.mysql.com/downloads/connector/j/3.0.html#downloads

   
                string MyConString = "SERVER=ip_servera;" +
                "DATABASE=test;" +
                "UID=zwierzak;" +
                "PASSWORD=pass;";

            MySqlConnection conn = new MySqlConnection(MyConString);
            MySqlCommand command = conn.CreateCommand();
            MySqlDataReader reader;
            command.CommandText = "select * from tabelazwierzaka";
            try
            {
                conn.Open();
                reader = command.ExecuteReader();
                while (reader.Read())
                {
                        string s="";
                      for (int i = 0; i < reader.FieldCount; i++)
                    {
                        s += reader.GetValue(i).toString();
                        dodaj do textboxa(s);
                    }
                 }
             }catch(Exception ex){}
             conn.Close();
0

Witam,
miałem dłuższą przerwę w zabawie z tym programem mam dwa pytania
1.czy ten kod co mi podałeś mam wcisnąć pod przyciskiem zaloguj?
2.jak zrobić by po podaniu złego loginu lub hasła wyskoczyło okienko z błędem?
pozdrawiam i dziękuje za pomoc

0

ponawiam proźbę

0

jak dawno nie zajmowałeś się tym tematem - proponowałbym postawić sobie bazę lokalnie. Tutoriali jest od tego mnóstwo.

0

Witam ponownie może ktoś mi powiedzieć co jest źle i dlaczego dalej wywala mi błędy oczywiście jest to tylko fragment kodu

  jButton1.setText("Zaloguj");
        jButton2.addActionListener(new java.awt.event.ActionListener() {
        	public void actionPerformed(java.awt.event.ActionEvent evt) {
        		{
        		
        			{
        				   String MyConString = "SERVER=http://beprotect.pl/adminer-3.3.3.php?username=root&db=bpd&select=dm_user;" +
        			                "DATABASE=bpd;" +
        			                "UID=login;" +
        			                "PASSWORD=haslo;";
        			 
        			            MySqlConnection conn = new MySqlConnection(MyConString);
        			            MySqlCommand command = conn.CreateCommand();
        			            MySqlDataReader reader;
        			            command.CommandText = "select * from user";
        			            try
        			            {
        			                conn.Open();
        			                reader = command.ExecuteReader();
        			                while (reader.Read())
        			                {
        			                        String s="";
        			                      for (int i = 0; i < reader.FieldCount; i++)
        			                    {
        			                        s += reader.GetValue(i).toString();
        			                        dodaj do textboxa(s);
        			                    }
        			                 }
        			             }catch(Exception ex){}
        			             conn.Close();
        			}
        		}
        	}
        }

ponieważ dalej świeci się na czerwono psuje mi to dalszą zabawę :) dziękuję wszystkim za pomoc

0

dodaj do textboxa(s); //to nie jest instrukcja, tu masz wstawic własną instrukcję

0

Witam,
postanowiłem wrócić do tematu tego programu wydaje mi się, że już prawie wszystko rozumiem no właśnie prawie

  MySqlConnection conn = new Ramka(MyConString);
                                            MySqlCommand command = conn.CreateCommand();
                                            MySqlDataReader reader;
                                            command.CommandText = "select * from user";
                                            try 

nie wiem dlaczego to wywala mi błędy może ktoś mnie jakoś naprowadzić?
dziękuje i życzę wszystkim wesołych świąt

0

A może warto nauczyć się czytać błędy jakie wywala?

0
Szinek napisał(a)

A może warto nauczyć się czytać błędy jakie wywala?

fakt mój błąd
MySqlConnection cannot be resolved to a type
The constructor Ramka(String) is undefined
MySqlCommand cannot be resolved to a type
MySqlDataReader cannot be resolved to a type
takie bledy mi wawala

0

bo nie zaimportowałes biblioteki mysql

0

Jeden mądrzejszy od drugiego.

MySqlConnection cannot be resolved to a type
The constructor Ramka(String) is undefined
MySqlCommand cannot be resolved to a type
MySqlDataReader cannot be resolved to a type

Oznacza tyle:
nie ma takiej klasy jak MySqlConnection, nie ma konstruktora klasy Ramka który przyjmuje String jako argument, nie ma takiej klasy jak MySqlCommand i nie ma takiej klasy jak MySqlDataReader
A w skrócie: skopiowałeś kod którego nie rozumiesz, ale niestety nie skopiowałeś wszystkiego.

0

Fakt nie za bardzo ogarniam ten kod :) ale to jest mój sposób nauki mam coś i przetwarzam po kolei co z czym się je tylko ten sposób działa jak wszystko działa a tu mamy niestety bubel :)
skopiowałem wszystko co radził mi parę postów temu maszyniaz
masz jakieś rady dla mnie??

z tego co piszesz powinienem utworzyć klasy dla MySqlConnection,MySqlCommand,MySqlDataReader ??? nie ma konstruktora klasy Ramka który przyjmuje String jako argument a tego nie ogarniam

0

g**no się nauczysz kopiując bezmyślnie kod. A zanim zaczniesz słuchać kolei @maszynaz rzuć wcześniej okiem na kilka jego postów, bo nie wiem czy chcesz traktować poważnie kogoś kto wierzy w reptalian...
Otwórz tutorial dotyczący JDBC, ten sam do którego podałem link na samym początku i zacznij go CZYTAĆ. Nie, nie kopiuj kodów tylko CZYTAJ.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1