Vector struktury/klasy

0

Witam,
chciałbym się dowiedzieć jak mogę zrobić kilka obiektów za pomocą vector.
Znalazłem jakiś tutorial o vectorach w google, ale niestety jest tam tylko podany mały przykład z użyciem klas, nic więcej na ten temat. Na jego podstawie napisałem coś takiego:

#include <iostream>
#include <vector>

using namespace std;

class licz
{
    public:
    string nazwa;
    double zmien;
};
int main()
{
    vector <licz> sricz;
    string odp = "lol";
    double odp2 = 50;
    sricz.push_back( licz( odp, odp2) );
    return 0;
}


ale pojawia się taki błąd:

c:\Program Files\kursy\skrypter\main.cpp||In function 'int main()':|
c:\Program Files\kursy\skrypter\main.cpp|21|error: no matching function for call to 'licz::licz(std::string&, double&)'|
c:\Program Files\kursy\skrypter\main.cpp|8|note: candidates are: licz::licz()|
c:\Program Files\kursy\skrypter\main.cpp|8|note:                 licz::licz(const licz&)|
||=== Build finished: 1 errors, 0 warnings ===|

Z góry dziękuje za pomoc, gdyż jest to mi bardzo potrzebne.

0

Ty może zacznij od kursu tworzenia klas w C++, bo błąd wynika z braku odpowiedniego konstruktora w klasie licz.

0
class licz{
private:
    string nazwa;
    double zmien;
public:
    licz(string n,double z):nazwa(n),zmien(z){}
};

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1