Sortowanie ListView [lazarus]

0

Mam problem z sortowaniem ListViewa (vsReport) w Lazarusie, korzystam z gotowych kodów znalezionych na internecie, lecz kompilowanie zawsze zatrzymuję się w tym momencie:

procedure TForm1.ListView1ColumnClick(Sender: TObject; Column: TListColumn);
begin
ColumnToSort := Column.Index;
ListView1.AlphaSort;
end;   

i wyrzuca błąd "unit1.pas(94,11) Error: identifier idents no member "AlphaSort""

0

podstawowe pytanie: czy juz pytales googli co moze oznaczac ten blad i jak go naprawic?

0

Oczywiście, że pytałem inaczej bym tutaj nie pisał.

0

Oczywiście, że pytałem inaczej bym tutaj nie pisał.

To wpisz tak:
ListView1.
1.Naciśnij Ctrl+Spacja
2.Poszukaj na liście AlphaSort (możesz wpisywać pierwsze litery).
3.Ojejku, nie ma? To wpisz Sort.
4.Brawo. Zaakceptuj wybór Enterem.

0

Nie ma czegoś takiego jak "Sort", jest tylko "SortType", ale to raczej nie oto chodziło.

0

Nie ma czegoś takiego jak "Sort", jest tylko "SortType", ale to raczej nie oto chodziło

I na pewno nie ma SortColumn? No to masz fajnego Lazarusa.
http://lazarus-ccr.sourceforge.net/docs/lcl/comctrls/tcustomlistview.sortcolumn.html

0

Jest, ale to ma chyba inne działanie niż to AlphaSort i w każdym razie nie działa(po kliknięciu na kolumnę nic się nie dzieje).

0

Jest, ale to ma chyba inne działanie niż to AlphaSort

Jak na to wpadłeś... Skoro tak chcesz AlphaSort to sobie napisz.

w każdym razie nie działa(po kliknięciu na kolumnę nic się nie dzieje).

Bo nie umiesz tego użyć. Ale wiesz, skoro nie wiesz co powinieneś wkleić , to wróżąc z fusów wyszło mi że zajmij się szydełkowaniem.

0

Po co w ogóle odpisujesz skoro nie zamierzasz pomóc? Co prawda uczę się programowania od 3 dni, ale potrafię to użyć, ponieważ w Delphi działa bez problemu.

0

Po co w ogóle odpisujesz skoro nie zamierzasz pomóc?

Nie? Już ci podałem linka do dokumentacji. Ja wiem że oczekujesz gotowego kodu, ale niestety NIE.

Co prawda uczę się programowania od 3 dni, ale potrafię to użyć, ponieważ w Delphi działa bez problemu.

No to masz problem bo w Lazarusie czegoś takiego nie ma. I mówię tobie że jak chcesz to sobie to napisz. Ale skoro ty mówisz 'nie działa i co mam zrobić' to czego oczekujesz? Myślisz że mam backdoora do ciebie i widzę jak napisałeś? Nie moja wina że nie podasz kodów/błędów etc. i oczekujesz że podam gotowca. Skoro nie potrafisz docenić pomocy to mów że nie zamierzam pomóc, ale naprawdę już mnie zirytowałeś a nie chcę tobie zrobić krzywdy >.>

Skoro pomoc dla ciebie to gotowiec no to rzeczywiście, nie mam zamiaru ci pomóc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1