Pytanko dotyczące wątków (Thread)

0

Mam pytanko, czy jak przez wątek wywołam procedurę z głównej formy to stworzy się kolejkowanie (bo Threads są niezależne od siebie) i będzie to tak ja by nie było tych wątków ?

0

nie. od tego masz metodę Synchronize(), która wykona podaną metodę w kontekście głównego wątku

0
proqix napisał(a)

czy jak przez wątek wywołam procedurę z głównej formy to stworzy się kolejkowanie

Wątki zostały stworzone właśnie po to, by kilka(naście) algorytmów mogło działać "w jedym czasie";

Głownie w metodzie Synchronize chodzi o uniknięcie kolizji, gdy wiele wątków dokonuje opracji np. na jednym komponencie (ogólnie bibliotece VCL); Stosuje się ją głównie w tych przypadkach, choć to nie jest regóła;

Więcej na temat wątków i metody Synchronize przeczytasz tutaj;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1