sumowanie przekatnych macierzy

0

napisalem program ktory ma sumowac wspolczynniki na przekontnej glownej, na przekatnej nad ta przekatna glowna i pod przekatna glowna. Ale program nie chce dzialac. Mozecie mi pokazac w czym tkwi blad? Bede wdzieczny

program sumowanieprzekatnych;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;

const nmax=100;
  type mac= array[1..nmax, 1..nmax] of Real;
  var
    a: mac;
    n, i, k: Integer;
    s1 , s2, s3 : Real;
begin
  write('Podaj wymiar macierzy n='); read(n);
  for i:=1 to n do
  begin
    Writeln(' Wspolczynnik rownania nr ',1:2,':');

    for k:=1 to n do
    begin
      write(' a[',i:2,',',k:2,']='); read(a[i,k]);
      end;
      end;
      s1:=0;
      s2:=0;
      s3:=0;
      for i:=1 to n do
      for k:=1 to n do
      if i=k then
       begin
        s2:=s2+a[i,k];

        end;
       if i=k-1 then
       begin
         s1:=a[i,k]+s1;
         end;
         if i=k+1 then
         begin
           s3:=a[i,k]+s3;
           end;

       Write('Suma wspolczynnikow na glownej przekatnej ='); writeln(s2:5);
       write('Suma wspolczynnikow na przekatnej nad glowna przekatna ='); writeln(s1:5);
       write('Suma wspolczynnikow na przekatnej pod glowna przekatna ='); write(s3:5);
         Readln; readln;
       end.
0

Pierwsze primo: PRZECZYTAJ REGULAMIN TO DOWIESZ SIĘ ŻE TRZEBA KOD UMIESZCZAĆ W ZNACZNIKACH.

Ale program nie chce dzialac.

Z tego wynika że musisz go poprawić.
A skoro nie podałeś kodu błędu to zapewne nie oczekujesz że my go naprawimy.

0

[Warning] sumowanieprzekatnych.dpr(35): FOR-Loop variable 'i' may be undefined after loop
[Warning] sumowanieprzekatnych.dpr(29): FOR-Loop variable 'k' may be undefined after loop
[Warning] sumowanieprzekatnych.dpr(20): FOR-Loop variable 'k' may be undefined after loop
[Warning] sumowanieprzekatnych.dpr(35): Variable 'k' might not have been initialized

program sie włacza tylko źle liczy, dlatego pytalem czy ktos z was moze widzi bład i zechce mi pomoc

0

program sie włacza tylko źle liczy, dlatego pytalem czy ktos z was moze widzi bład i zechce mi pomoc

Szukanie bledow w kodzie czyli obsluga Debuggera
Naucz się używać debuggera -> użyj debuggera -> popraw algorytm.

Naprawdę, jakby nie było narzędzi do diagnozowania i naprawy takich błędów.

0

już sobie poradziłem sam, bez pomocy narzedzi

0

już sobie poradziłem sam, bez pomocy narzedzi

Z tego wynika że niepotrzebne zajmowałeś nam czas. W każdym razie znajomość debuggera to podstawa którą każdy normalny programista zna, jego nieznajomość to przekleństwo... Więc polecam się nauczyć jego obsługi.

0
Kodi7123 napisał(a)

już sobie poradziłem sam, bez pomocy narzedzi

-pB_No- napisał(a):

Z tego wynika że niepotrzebne zajmowałeś nam czas...

... więc, Kodi7123, w dobrym tonie byłoby przynajmniej podać, gdzie tkwił błąd (lub nawet zamieścić poprawiony kod, choć to niekoniecznie).

PS. A ja i tak bez oglądania Twojego poprawionego programu jestem pewien, że nie wiesz dlaczego musiałeś dopisać drugą instrukcję Readln na końcu. Zapewniam Cię, że przy poprawnym kodzie wystarczy tylko jedna.

0

Wielu rzeczy nie wiem ponieważ normalnie nie zajmuje się programowaniem, to jest mój trzeci program napisany w życiu dlatego nie rozumiem waszych złośliwości. Dopiero się uczę i mimo wszystko dziękuję za rady :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1