Prosty Edytor tekstowy RichEdit

0

Witam,
Jestem w trakcie tworzenia edytora tekstowego (komponent RichEdit)
Napotkałem na mały problem, odnośnie czcionki ekranowej, (chce aby w ComboBox pokazywały się czcionki)
Oto mój kod:

procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
ComboBox1.Items:=Screen.Fonts;
ComboBox1.Text:=RichEdit1.Font.Name;
end;
(* W czasie tworzenia formy (onCreate) załaduj do ComboBox1 czcionki ekranowe.*)

procedure TForm1.ComboBox1Change(Sender: TObject);
begin
 // onChange dla ComboBox1
 RichEdit1.SelAttributes.Name:=ComboBox1.Text;
end;
 

Pracuje na Delphi 7 Personal
Proszę o sugestie, z góry dziękuję

0

podałeś wszystko oprócz problematyki (ci ci nie działa itp.)

0

Hmmm, problem w tym, po wpisaniu kodu w ComboBox nie widać czcionek. Błędów żadnych nie wykrywa.
Od paru godz. zastanawiam się gdzie popełniam błąd....

0
adat napisał(a)

Hmmm, problem w tym, po wpisaniu kodu w ComboBox nie widać czcionek. Błędów żadnych nie wykrywa.
Od paru godz. zastanawiam się gdzie popełniam błąd....

Jakiego kodu?
Jak czcionki ci nie widać ?
W w edicie zaznaczasz teks i klikasz na box'a i lecisz scroll'em i ci się czcionka zmienia ...

0

Pisze skrótowo:)
Cały czas mówię o kodzie, który dałem, na początku posta.
Chodzi mi o to, żeby w ComboBox wyświetlana była lista czcionek.
Po dodaniu tych dwóch procedur do programu, nic mi się nie wyświetla.

0

u mnie combo box wypełnia się nazwami czcionek...
może spróbuj w innym zdarzeniu np. OnShow formy

0

u mnie combo box wypełnia się nazwami czcionek...
może spróbuj w innym zdarzeniu np. OnShow formy

A już myślałem że jedyne ja mam nienormalne IDE.
To co kolega wspomniał + Normalni ludzie usuwają część kodu/zmieniają ją i patrzą czy wtedy działa.

Fast note:

Po dodaniu tych dwóch procedur do programu, nic mi się nie wyświetla.

A może on nie umie dodawać eventów?

0

Dzięki za pomoc i sugestie, teraz mogę tylko się śmiać... fakt był kod poprawnie napisany, z tym że w Events OnCreate formy było pusto, dopisałem poprawnie i działa.
Czcionki się wyświetlają:)

Wątek do usunięcia:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1