Problem z podłączeniem IdIRC

0

Witam, mam problem.
Oto kod:

begin
irc.Host := 'irc.freenode.net';
irc.Name := nickname.Text;
Irc.Port := 6667; // tu występuje błąd, jeśli nie ma tej linijki to
irc.Connect; //tu występuje błąd
irc.Join('##***', '');
irc.Say('##***', 'ten klient dziala'); 
irc.Disconnect;
end;

Co mam robić? Kompilator: Delphi 2010.
Kompiluję się bez problemu, jednak pokazuje się błąd "Acces Violation" przy linijkach które oznaczyłem komentarz. Może coś doradzicie? Dziękuje z góry.

0

Czy komponent jest na pewno tworzony (cośtam.Create)?

0

Dodałem mu "irc.Create();" ale on nadal swoje.

0

Nie wiem czy pod tak nowym Delphi i starym nierozwijanym pakietem Indy i jego implemtacją IRC'a nie ma problemów ze stringami, ale Access Violation wskazywał by na błędne stworzenie komponentu. A próbowałeś może Vortex'u? Jest na torrym i jest o wiele lepszy od Indy, bo na przykład ma obsługę IDENTD co pozwala szybko łączyć się z QuakeNetem.

0

Czy komponent jest na pewno tworzony (cośtam.Create)?

Komponenty się tworzy cośtam:=typcośtam.Create(params);.

0
Alvinek34 napisał(a)

Dzięki za radę, jednak ni uja nie mogę go znaleźć (tego Vortexu). Rzuciłbyś linkiem? Dziękuje. - Alvinek

Czy na prawdę aż tak cięzko wejśc na torry.net i wpisać vortex w wyszukiwarkę?

Alvinek34 napisał(a)

Tak, tylko że to cośtam musi mieć zmienną, jaka to będzie? irc : IdIrc1? Bo już zgłupiałem :/

Zmienna musi być typu takiego jak klasa, czyli pewnie TIDIrc. Poczytaj najpierw jakieś kursy z podstawami, bo pytasz o banały i to w niewłaściwym dziale, dlatego przenoszę. A komponenty Vortex, których raz użyłem wraz z wymaganymi modułami dołaczyłem do tego posta, bo niestety ale przerażające jest to, że wykazujesz zero samodzielności i nie potrafisz nawet znaleźć ów Votexu, to pewnie i dodatkowo wymaganych modulów byś nie znalazł. A i uprzedzając kolejne pytania można Vortex zainstalować bo ma procedurę Register, ale ja wolę używać niestandardowych komponentów dynamicznie i tak też zrobiłem tym razem, także polecam tę metodę.

0

Polaczenie z serwerem nie oznacza, ze mozesz wbic na kanal i stad ten blad. Musisz poczekac na odp. serwera, ktory wysle ID i wtedy join. To obsluguje sie w zdarzeniu komponentu. Nazwy zdarzenia jak i ID nie pamietam.

0

Zdarzenie OnSystem komponentu i warunek ACmdCode = 1. Wtedy wejdz na kanal i powinno dzialac.

0

a jak w ogóle nie chce sie polaczyc to zobacz na innych serwerach. U mnie na delphi 7 personal smiga.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1