Tablica klas

0

Witam, mam problem z operacją na tablicy klas
Powołałem klasę OSOBA który posiada kilka cech jedną z nich jest numer.

Definuje tablice
OSOBA[] O = new OSOBA[100];
O[i].NROSOBY=0;

i na O[i].NROSOBY=0 Mam zong.
Jestem początkujący w javie i nie mogę się połapać jak. Wykonać czy też zadeklarować poprawnie tablice klas.

0

Deklarujesz tablicę do przechowywania osób, ale nie wpisujesz do niej osób.

OOSOBA[] O = new OSOBA[100];
for(int i=0;i<O>length;i++)
{
    O[i]=new OSOBA();
}

Zadziała, jeżeli masz w klasie OSOBA konstruktor bezparametrowy (jeśli sam nie pisałeś żadnego konstruktora, to masz bezparametrowy, kompilator napisał go za Ciebie).

0

Dziękuje !, działa

0

Jeszcze mały problem z tymi tablicami.
Jak uzpełniłem tablica osoba danymi chciałem przekazać dane do metody wylicz

WyliczSredniWiek(O);

metoda jest zadeklarowana jako
public double WyliczSredniWiek(OSOBA[] OS)
i chyba nic nie przekazuje do metody bo mam
null pointer (czy tak przekazywać tablice do metody ?.

0

Przekazujesz poprawnie, błąd jest gdzie indziej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1