Textbox , checkbox

0

Witam serdecznie,

Zaczynam swoja przygodę z programowaniem w c# i natknąłem się na problem, chciałbym aby po wpisaniu np w textbox1 liczby 1 to checkbox1 wyświetlił mi mi wartość True, lub jak wpisze wartość 2 to wartość True pojawi się w checkbox1 i checkbox2.

Jest to możliwe do wykonania?

proszę o jakaś podpowiedz

Pozdrawiam,
Mungo56

1

Po wprowadzeniu liczby, sprawdzasz jaka to liczba, i zaznaczasz odpowiednie checkboxy..

0

nie znam si szarp, ale nie mozesz sprawdzac zawartosci textboxa i jesli nie bedzie pusty wstawiac w combo true?

1

Zaczynasz przygodę z programowaniem w ogóle. Dlaczego zaczynasz od gui? To nie jest dobry pomysł. Ale:

Masz zdarzenie w TextBox takie jak TextChanged. W nim sprawdzasz jaka jest wartość text box i ustawiasz właściwość Checked dla odpowiednich checkboxów

0
private void textBox1_TextChanged(object sender, EventArgs e)
        {
            
            if (textBox1.Text == "0" || textBox1.Text == "")
            {
                checkBox1.Checked = false;
                checkBox2.Checked = false;

            }
            else if (textBox1.Text == "1")
            {
                checkBox1.Checked = true;
                checkBox2.Checked = false;
            }
            else if (textBox1.Text == "2")
            {
                checkBox1.Checked = true;
                checkBox2.Checked = true;
            }
            
            
            
        }
0

Dziękuje bardzo za pomoc, wszystko działa idealnie

a mam jeszcze jedno pytanko a da się zrobić tak ze jeśli checkbox1 ma wartość True wtedy textbox1 = np 1

Pozdrawiam
Mungo56

1
Mungo56 napisał(a)

a da się zrobić tak ze jeśli checkbox1 ma wartość True wtedy textbox1 = np 1

Da się.

0

Można nic nie myślisz...

  private void checkBox1_CheckedChanged(object sender, EventArgs e)
        {
            if (checkBox1.Checked == true)
                textBox1.Text = "1";
            else
            {
                textBox1.Text = "Około 14:30 dnia 14.12.2011 zadzwonił dzwonek do mych drzwi...";
                textBox1.Text += " Podchodzę, otwieram a tam kurier z paczką, której zawartość to zamówiona przeze mnie w ostatnią niedziele książka pt. ";
                textBox1.Text += "\"Język c# 2008 i platforma .NET 3.5 Andrew Troelsen\":)";
            }
        }
0

Dzięki wielkie za pomoc co do książki to właśnie zamowilem

pozdrawiam

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1