generowanie liczb z rozkładem normalnym

0

Witam!

Zastanawiam się nad takim problemem. Otóż na 10 losowań chcę wylosować 3 liczby (w losowej próbie) które będą miały rozkład normalny. Poproszę o sugestie.

0

Tyle znalazłem
http://epsrv.astro.uni.torun.pl/~arms/frGauss2.pdf

Wiem mniej więcej o co chodzi w twoim problemie, ale nie wszystko, zaległości z fizyki =]

Powiedz mi raczej, kiedy X liczba nie będzie mieć rozkładu normalnego, to może lepiej zrozumiem problem :P

0

ja generalnie wiem jak wylosować liczbę z rozkładem normalnym. problemem jest raczej wybór kiedy ta liczba ma być wylosowana, czyli na 10 losowań chce w dowolnych 3 wylosować liczbę z tego rozkładu a w pozostałych 7 podstawiamy jako wynik losowania 0

0

był niedawno o tym wątek z kilkoma przykładami.

0

a czy mogę prosić o link?

0

To był mój wątek, swoją drogą nikt mi nie odpowiedział, a ja dalej szukam rozwiązania -.- : http://4programmers.net/Forum/Newbie/189924-rozklad_normalny_gaussa_-_zle_losuje?start=10

0

ale ja wiem jak losowa liczby z rozkładem normalnym, o problemie napisałem wyżej

0

Można wylosować jedną liczbę z 10, potem z 9 pozostałych i na końcu z 8. Następnie w tych miejscach włożyć liczby o rozkładzie normalnym.

0
var
  Liczby : array [1..10] of Integer;
function LiczbyWTablicy(): Integer;
var I: Integer;
begin
  for I := 1 to 10 do
    if Liczby[I] > 0 then Inc(Result);
end;
procedure RozkladNatrualnyCzyCosTakiego;
  I : Integer;
begin
  Randomize;
  repeat
    Liczby[Random(10) + 1] := Random(10)+1;
  until LiczbyWTablicy = 3;
end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1