C# - dodawanie liczb

0

Witam

Mam do Was prośbę. Otóż zaczynam moją przygodę z programowanie z C# .
Chciałem napis prosty program który dodaję dowolne dwie liczby z textBox'a ale program wyświetla mi taki komunikat "Input string was not in a correct format."
Nie wiem co mam zrobić :(
Poniżej podaję co już napisałem ( mam 3xtextBox'y (textBox1,textBox2 i wynik ) oraz jeden button ) :

private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
double A = Convert.ToDouble("textBox1.Text");
double B = Convert.ToDouble("textBox2.Text");
double C = A + B;
Wynik.AppendText(C.ToString());

    }

Proszę o pomoc

P.S
Znacie może jakąś dobrą książkę dla n00b'a z programowania ?

0

kropka zamiast przecinka we wpisywanej liczbie

0

Nawet nie mogę dodać liczb całkowitych np. 2+2 ( w text.box1 np.2 i w text.box2 np.2 - później na buttona i wyskakuję powyższy error ):(

2

Próbujesz skonwertować tekst "textBox1.Text" na liczbę. Powinieneś pozbyć się cudzysłowów w wywołaniu ToDouble(), aby nie używać tekstu "textBox1.Text", ale wartości Text obiektu textBox1.

0

Czyli tak :

private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
double A = Convert.ToDouble(textBox1.Text);
double B = Convert.ToDouble(textBox2.Text);
double C = A + B;
Wynik.AppendText(C.ToString());

    }

I działa :)
Wielkie dzięki

1

Gdybyś umieścił to jako kod, a nie jako cytat, to taki błąd od razu by się rzucił w oczy. Mamy tu takie dobrodziejstwa - nawet z kolorowaniem składni :P

0

Ale panikujesz Sarrus !
Jakoś moderator " Ktos " sobie poradził bez problemu a to, że ty nie możesz to twój problem :P

1

Tak odbiegając trochę od tematu: zaczynanie przygody z programowaniem od okienek to jest zły pomysł, a nawet bardzo zły. Przez zabawą z winforms wypadałoby poznać sam język.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1