Jak nie blokować plików na serwerze przez TStringList

0

Witam,
mam pewien problem z tym żeby nie blokować plików tekstowych na serwerze. Wczytuję plik tekstowy z serwera przez LoadFromFile. Problem polega na tym, że inne procesy pobierają te pliki wycinając je z folderu. Czy jest możliwość pobierać zawartość takiego pliku ale w taki sposób, żeby nie wywalało żadnych błędów gdy inny proces będzie taki plik pobierał? Chodzi o to, że mój program ma mieć najniższy priorytet odczytu - odczytuje tylko wtedy gdy żaden proces nic nie robi, a gdy zacznie pobierać ten plik to żeby mój program przerwał odczyt i pozwolił pobrać. Proszę o jakieś sugestie bo nie wiem czy jest to możliwe i jak to się nazywa.

0

O jaki serwer chodzi, bo nie do końca rozumiem. Pobierasz z niego również jakiś plik? Jeżeli tak to jakim protokołem. Według mnie załadowanie przez LoadFromFile do TStringList nie blokuje pliku. Możesz ewentualnie wczytać jeszcze do TMemoryStream przez LoadFromFile. Jednak wspominasz tutaj o pobieraniu pliku, może pokaż kod - jak i czym pobierasz ten plik z serwera.

0

Dokładnie to wygląda tak: aplikacja X tworzy w folderze gdzieś na serwerze pliki tekstowe, a te pliki tekstowe w pewnych odstępach czasu są pobierane przez inną aplikację Y (zasada tworzy - pobiera czyli wycina i gdzieś tam sobie przetwarza). Ja chcę żeby mój program otworzył sobie z tego folderu taki plik tekstowy i wczytał zawartość do TStringList w celu dalszej obróbki. Z tym akurat nie mam problemu bo to działa doskonale. Problem pojawia się dopiero wtedy gdy w tym samym czasie ja zacznę wczytywać ten plik, a aplikacja Y zacznie ją dosłownie chwilę później pobierać gdy mój program jeszcze wczytuje zawartość. Ja NIE mogę blokować tego pliku dla aplikacji Y. Aplikacja Y musi pobrać ten plik ale obawiam się, że ja ten plik blokuję i może wywalić błąd albo pobrać podwójnie ten sam plik co jest nie dozwolone.
Wszystko działa w ogromnej sieci (lokalnej? - firmowej). Przesyłanie plików odbywa się za pomocą WebSphere MQ (wcześniej MQ Series) firmy IBM.
Jaśniej już chyba nie potrafię wyjaśnić...

0

Przeanalizuj i przetestuj kod, który dołączyłem do tego posta. Wedle mnie powinien on otwierać i sprawdzać istnienie pliku jak i jego rozmiar w taki sposób, że inne procesy będą mieć do niego cały czas dostęp. A to dzięki użyciu flagi FILE_SHARE_READ w parametrach funkcji CreateFile. A jeżeli i to nie pomoże - wtedy nie mam innych pomysłów, więc tradycyjnie dodam, że może ktoś inny coś lepszego wymyśli i tutaj Tobie podpowie.

0

Dzięki za zainteresowanie ale troszkę nie o to mi chodziło. Ja chcę pobrać zawartość pliku tekstowego, a te pliki mają rozmiar ok. 1MB więc takie wczytywanie chwilę trwa szczególnie, że tych plików może być nawet 20. Skorzystam z tego co napisałeś, że LoadFromFile nie powinno blokować dostepu innym procesom i będę się temu przygladał przez jakiś czas. Jest jeszcze taki pomysł, że proces, który wycina te pliki uruchamia się średnio co 10min licząc od pełnej godziny więc może po prostu przez ok 2 minuty nie będę otwierał tych plików... Zawsze to jakieś rozwiązanie. Myślę, że nic więcej nie da się osiągnąć ale dzieki za pomoc.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1