jak wyświetlić zawartość pola typu tBytes?

0

nie wyświetla się ani w komponencie DBMemo, ani w DBText
jak obejrzeć zawartość pola?
pola innych typów ładnie się wyświetlają a jak podczepiam komponent pod pole typu tBytes to po uruchomieniu aplikacji widzę w komponencie napis (BYTES)?

co robić?

0

np. w ongettext fielda dataseta zmienić to na string

0
Misiekd napisał(a)

np. w ongettext fielda dataseta zmienić to na string

masło maślane kolego, zamienić, ale jak? w tym cały problem
na szczęście rozwiązany przeze mnie choć nie mam pojęcia o delphi a tu tyle fachowców

okazało się że sprawę załatwił następujący fragment kodu (X - pole typu tBytes)

Edit1.Text:=inttostr(X.AsBytes[0]);
for i := 1 to 19 do begin
Edit1.Text:= Edit1.Text+'-'+X.AsBytes[i]);
end;

pole X jest polem tablicowym i trzeba je odczytywać jako tablicę

kod jest wywoływany naciśnięciem przycisku, a wcześniej zawartość pliku została wrzucona do DBGrid z użyciem komponentów ClientDataSet i DataSource

aby móc się odwoływać do interesującego pola klikamy dwukrotnie na ClientDataSet i deklarujemy pole jako static

chyba jako static bo cały problem rozwiązałem metodą prób i błędów gogloojąc internet i rozumiejąc tylko część tego co czytam i robię

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1