Gotoxy pod Linuxem.

0

Witam. Potrzebna była mi w moim programie napisanym w C funkcja, która jest odpowiednikiem Pascalowego gotoxy. Pod windowsa znalazłem coś takiego:

Należy dołączyć bibliotekę

#include<windows.h> 

i napisać taką funkcję:

void gotoxy(int x, int y)
{
COORD cord;
cord.X = x;
cord.Y = y;
SetConsoleCursorPosition(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), cord);
}

po czym mogłem korzystać z funkcji gotoxy jak w Pascalu.

Czy istnieje coś takiego pod Linuxa, żeby zadziałało pod kompilatorem GCC? Mógłby mi ktoś podrzucić przykład jak to miałoby wyglądać.

1

Tak, cała potężna biblioteka zwana NCurses, która przy okazji pozwala na pisanie przenośnego kodu między platformami.

0

W bashu:
\033[<linia>;<kolumna>H
Jest to oczywiście rozwiązanie nieprzenośne, ale jak nie chcesz się męczyć i nie zależy Ci na tym, żeby to działało wszędzie to wystarczy. W przeciwnym przypadku tak jak napisał winerfresh.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1