Program tworzący wyrażenie

0

Witam, potrzebuję program, który po wpisaniu odpowiednich parametrów wygeneruje mi odpowiedni zlepek liter wg schematu:
CIA-XnrY

gdzie X to jeden z parametrów (będzie to literka) ustalanych w okienku przed generowaniem

Y to również jeden z parametrów (również literka) ustalanych w oknie przed generowaniem

a nr to numer początkowy +1 (standardowo chcę aby numerem początkowym było zero)

i ostatni najważniejszy parametr do określenia to ilość wygenerowanych zlepek liter.

Takie mam zadanie, i KOMPLETNIE nie wiem jak się do tego zabrać...

0
REGULAMIN napisał(a)

Zabronione jest umieszczanie w postach prośby o rozwiązanie zadań domowych, zadań zaliczeniowych. Lenistwo nie jest tolerowane. Można poprosić o rozwiązanie konkretnego problemu, a nie całego zadania, paru zadań.

Czego zatem oczekujesz? Napisania programu? Odesłania do kursu delphi?

0

Pokierowania mnie i drobnej pomocy? Dla was starych wyjadaczy to pewnie pestka, a dla mnie hardcore..

1

Nakierowanie? No to jazda do kompendium i ogarniać podstawy. A nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem, ale chodzi Tobie chyba mniej więcej o taką funkcję jak poniżej. Jak widzisz jest banalna, ale to trzeba usiąść do IDE i ją napisać, a nie liczyć na gotowca za friko. Poza tym nie wiem czy dobrze zrozumiałem z tym numerem, jeżeli ma się zwiększać nie przed pętlą tylko w rakcie jej działania to sobie popraw i przesuń linijkę niżej. Ech, lenistwo niektórych tak jak wskazuje nazwa funkcji jest przerażające. Owszem - nie każdy musi umieć w czymś programować, ale jak się tego nie umie to się pisze w dziale Praca i komuś za odpowiednie wynagrodzenie zleca. Dobra, szkoda mojego marnowania klawiatury i tak mi nie odpiszesz jak robi to wielu, a nauczyć się też niczego nie nauczysz, bo nie chcesz.

function TwojeLenistwoJestPrzerazajace(X, Y : Char; Num, Count : integer) : string;
var
  I : integer;
begin
  Result := '';
  Num := Num + 1;
  for I := 1 to Count do
  begin
    Result := Result + 'CIA-' + X + IntToStr(Num) + Y;
  end;
end;
1
function TwojeLenistwoJestPrzerazajace(X, Y : Char; Num, Count : integer) : string;
var
  I : integer;
begin
  Result := '';
  for I := num + 1 to num + Count do
  begin
    Result := Result + 'CIA-' + X + IntToStr(i) + Y + #13#10;
  end;
end;

takie tam kosmetyczne poprawki :p (wywnioskowałem, że jak poda, że chce np. 10 "wyrażeń" to mają one mieć kolejne numery)

0

Wielkie dzięki!
Teraz się męczę, żeby użyć tego w delphi, ale ogromne podziękowania za pomoc!

edit: bo wywala mi undeclared identifier result

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1