Deklaracja tablicy pionowej

0

Witam

Czy taki sposób deklarowania tablicy jest poprawny? Chodzi o wymiary n na 0.

int wierszb;
int tabb[wierszb][0];

czy lepiej normlanie a potem transponować.

0

Jaki język?

No raczej C++, nie sądzisz?

poza tym, fajny temat, takich herezji dawno nie widziałem.

Naucz się tagować wątek i umieszczać kod w znacznikach to może Tobie odpowiem.

0

nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ale dane w pamięci i tak będą zapisane tak samo czyli po kolei choćbyś na rzęsach stanął. BTW zdradź nam tą tajemnicę i powiedz w czym tablica "przetransponowana" jest lepsza od "nieprzetransponowanej"?

0

Czy ty wiesz, ile jest języków programowania na świecie? Na podstawie dwóch linijek nie można od tak sobie powiedzieć, że jest to ten lub ten

Oczywiście, że na 100% nie można, ale zakładam tej najoczywistszy, bo nie wydaje mi się żeby nowy uczył się jakiegoś dziwnego języka. Aczkolwiek 100% pewności nie mam.

0

Zrobiłem to co chciałem, ale mam problem z jedną rzeczą:

for(int iteracje=1;iteracje<=2;iteracje++)
{
for(int wiersze1=0;wiersze1<kolumna;wiersze1++) //Ona będze schodzić o +1 wiersz na dół o ile istniają!
{
wynik0[wiersze1]=0;
for(int kolprzod1=0;kolprzod1<kolumna;kolprzod1++)
{
wynik0[wiersze1]=wynik0[wiersze1]+(tabd1[wiersze1][kolprzod1]*wektor[kolprzod1]);
}
wynik1[wiersze1]=wynik0[wiersze1]+tabdb[wiersze1];
cout<<""<<endl;
}
cout<<""<<endl;
for(int wysww=0;wysww<kolumna;wysww++)
    {
            cout<<""<<wynik1[wysww]<<endl;
            
    }
} 

Chciałbym, aby przy kolejnej iteracji, iteracja=2

tablica wektor[] zmieniła się w tablicę wynik1[]

Pozdrawiam

0

nie uwierzysz, poniżej jest dokładnie twój kawałek programu
dobra rada, po pierwsze wcięcia, później klamerki (tam gdzie konieczne)

for(int iteracje=1; iteracje<=2; iteracje++) {
	for(int wiersze1=0; wiersze1<kolumna; wiersze1++) {
	//Ona będze schodzić o +1 wiersz na dół o ile istniają!
		wynik0[wiersze1]= 0;
		for( int kolprzod1=0; kolprzod1 < kolumna; kolprzod1++ )
			wynik0[wiersze1] += (tabd1[wiersze1][kolprzod1] * 
			                     wektor[kolprzod1]);
		wynik1[wiersze1] = wynik0[wiersze1] + tabdb[wiersze1];
		cout << "" << endl;
	}
	cout << "" << endl;
	for(int wysww=0; wysww < kolumna; wysww++ )
		cout << "" << wynik1[wysww] << endl;
}
0

Xitami dziękuję poprawiłeś go, ale nadal iteracja numer 2 nie odbywa się z nowym wektorem, gdzie po pierwszej chciałbym aby tablica wektor = tablicy wynik1

0

nic nie poprawiałem, tylko napisałem "po ludzku" WCIĘCIA!!!
pewnym nie jest co chcesz zrobić, być może to:powieliłem dwa razy

//for(int iteracje=1; iteracje<=2; iteracje++) {
        for(int wiersze1=0; wiersze1<kolumna; wiersze1++) {
        //Ona będze schodzić o +1 wiersz na dół o ile istniają!
                wynik0[wiersze1]= 0;
                for( int kolprzod1=0; kolprzod1 < kolumna; kolprzod1++ )
                        wynik0[wiersze1] += (tabd1[wiersze1][kolprzod1] * 
                                             wektor[kolprzod1]);
                wynik1[wiersze1] = wynik0[wiersze1] + tabdb[wiersze1];
                cout << "" << endl;
        }
        cout << "" << endl;
        for(int wysww=0; wysww < kolumna; wysww++ )
                cout << "" << wynik1[wysww] << endl;
//}

//for(int iteracje=1; iteracje<=2; iteracje++) {
        for(int wiersze1=0; wiersze1<kolumna; wiersze1++) {
        //Ona będze schodzić o +1 wiersz na dół o ile istniają!
                wynik0[wiersze1]= 0;
                for( int kolprzod1=0; kolprzod1 < kolumna; kolprzod1++ )
                        wynik0[wiersze1] += (tabd1[wiersze1][kolprzod1] * 
                                             tablica1[kolprzod1]);   // <------ zmiana
                wynik1[wiersze1] = wynik0[wiersze1] + tabdb[wiersze1];
                cout << "" << endl;
        }
        cout << "" << endl;
        for(int wysww=0; wysww < kolumna; wysww++ )
                cout << "" << wynik1[wysww] << endl;
//}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1