Biblioteka FFTW error: fftw3.h no such file or directory

0

Zainsalowałem sobie bibliotekę FFTW za pomocą polecenia:

sudo apt-get install libfftw3-3
.

Jednak jak chcę jej użyć w moim programie [C++/Qt] to krzyczy mi taki błąd:

error: fftw3.h no such file or directory

/home/mazix2/Pulpit/Program1-build-desktop/../src/mainwindow.h:14: error: fftw3.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu

W pliku *.pro mam tak:

LIBS += -L../lib/fftw/32/ -lfftw3

Myślę, że to może być coś źle ze ścieżkami, ale nie bardzo wiem, gdzie szukać tej biblioteki i jak poprawić ścieżki :(

0

Nie powinieneś zainstalować paczki -devel czy tam -dev?

0

Zainstalowałem fftw-dev i dalej to samo

0

No to może łaskawie poszukaj tego pliku i dowiedz się, gdzie jest? Może w jakimś podkatalogu /usr/include? Może się inaczej nazywa, może musisz podać -I/sciezka/do/naglowkow.

Tak btw, dlaczego chcesz do linkowania używać tak podejrzanej lokacji jak "../lib/fftw/32/"?

http://www.fftw.org/fftw3_doc/Data-Types-and-Files.html#Data-Types-and-Files

0

No właśnie linuksa nie bardzo jeszcze rozumiem, i mam problem ze znalezieniem tego pliku :(

0

sudo updatedb; locate fftw3.h

0

No właśnie, w podanym przez Ciebie katalogu, /usr/include jest plik fftw3.h. Zmienilem w pliku *.pro tak: LIBS += -L /usr/include/ -lfftw3 i już chyba będzie ok, bo jeden program się skompilował

0

Raczej powinieneś to dodać tak:
INCLUDEPATH += /usr/include/
Nie bardzo jednak rozumiem jak to możliwe, że sam tam nie szuka, to standardowa ścieżka. Nie napisałeś przypadkiem tak:

#include "fftw3.h"

?

0

A mooże to nie na temat, ale czy w KDE jest jakiś graficzny wyszukiwać plików? Bo składnia finda mnie przeraża:( I chyba jest już ok, program sie skompilowal, wiec moze pozostale, ktore napisze, tez sie skompiluja ;) dziekuje slicznie za pomoc

Nie, mam tak: #include <fftw3.h> ok, zaraz sprawdze te includepath zamiast LIBS

0

Find zasadniczo nie służy do przeszukiwania całego systemu plików. Do tego masz locate, w kde jest kfind.

0

Jak dałem INCLUDEPATH += /usr/include/ to otrzymuję błędy:

/home/mazix2/Pulpit/Program1-build-desktop/../src/mainwindow.cpp:1828: error: undefined reference to fftw_plan_dft_2d'`

i jest ich sporo:/

0

Zamiana na LIBS += -L /usr/include/ -lfftw3 i usunięcie INCLUDEPATH pomogło, błędów nie ma, kompiluje się

0

Nie bardzo rozumiem, czyli jak w końcu powinien wyglądać mój plik *.pro ? Teraz jest on taki:

QT       += core gui

TARGET = Program1
TEMPLATE = app


SOURCES += main.cpp\
        mainwindow.cpp \

HEADERS  += mainwindow.h \

FORMS    += mainwindow.ui

CXX_FLAGS += -O3

INCLUDEPATH += /usr/include/
LIBS += -L /usr/include/ -lfftw3
0
INCLUDEPATH += /usr/include/
LIBS += -lfftw3
0

Działa, ślicznie dziękuję za pomoc:)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1