kreator konfirguracji messagebox?

0

Witam, chciałbym zrobić w C# króki kreator konfiguracji. Ma on wyświetlać okienko w którym będzie textbox ewentualnie jakiś radiobutton następnie musi mieć przycisk dalej i wstecz... czy zrobie coś takiego za pomocą messageboxa czy utworzyć nową formę? Porszę o pomoc

1

Musisz to zrobić na nowej formie. MessageBox nie daje możliwości edytowania takich rzeczy.

0

Witam, a jeżeli mam 2 formy na formie1 textbox1, na formie2 textbox2, to jak zrobić żeby texbox2 = textbox1?

0

A jak otwierasz Form2?

0

tak:

Form2 Form2 = new Form2();
Form2.Show();

1

Taka sama nazwa zmiennej i klasy? Hardcore.

0

Więc inaczej. Mam takie coś:

private void label14_Click(object sender, EventArgs e)
{
Fprm2 aa = new Form2();
aa.textBox1.Text = textBox2.Text;
aa.Show();
}
i w ten sposób wyświetlają się dane z textBoxa z pierwszej formy na drugiej. Rzecz w tym, że chcę zrobić odwrotnie, chcę aby z formy1 otwierała się forma2 ale z formy 2 z textBox1 dane trafiały automatycznie do formy1 textBox2, więc pewno czegoś brakuje

public partial class KK : Form
{
public aa()
{
InitializeComponent();
//??może tutaj czegoś brakuje??
}

    private void buttonD_Click(object sender, EventArgs e)
    {
       // tutaj ma następować form1.textBox2.Text = textBox1;

    } 
}

jak to ugryźć?

0
mr napisał(a)

i w ten sposób wyświetlają się dane z textBoxa z pierwszej formy na drugiej. Rzecz w tym, że chcę zrobić odwrotnie, chcę aby z formy1 otwierała się forma2 ale z formy 2 z textBox1 dane trafiały automatycznie do formy1 textBox2, więc pewno czegoś brakuje

Ale po co tak?

0

Dlatego, że program ma się składać z formularza oraz kreatora który prowadzi użytkownika przez wypełnienie tego formularza coś takiego jakby pomoc z możliwością wpisania danych;)

0

A co za problem stworzyć osobną klasę, do której będzie wszystko zapisywane podczas działania kreatora? Ostatnia forma będzie gotowym formularzem, do którego tylko z czytasz dane z tej klasy.

0

Jak koniecznie chcesz mieć tą komunikację między formami to zrób tak:

Kod formy1:

void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
   Form2 frm2 = new Form2();
   if (frm2.ShowDialog() == DialogResult.OK)
   {
        textBox1.Text = frm2.GetText();
   }
}

Kod formy2:

public string GetText()
{
   return textBox2.Text;
}

void button2_Click(object sender, EventArgs e)
{ }

Dodatkowo na form2 musisz ustawić właściwość DialogResult buttona2 na OK.

Pisałem z ręki więc możliwe że coś pokiełbasiłem ;P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1