brak edycji formy na starszym projekcie 2005 -> 2010

0

szukałem w google nie znalazłem jakbym przeoczył to przepraszam.

problem polega na tym że stary projekt na visual 2008 albo '05 działał ok. jednak po przejsciu na nowy 2010 projekt odpala sie i działa jednak edycja foremki nie jest możliwa. dodam że przy procesie konwersji na nowy format nie wyskakuje żaden błąd.

co możecie mi poradzić? olać to i kminić dalej w starszej wersji programu?

0

za mało powiedziałeś.
co to znaczy „nie jest możliwa”? może dostajesz jakiś błąd?

0

Chyba chodzi mu o to, że nie ma <nazwa>.Designer.cs i przez to nie ma możliwości podglądu/edycji formatki. No cóż, a ten starszy projekt w jakim IDE pisany był?

0

Miałem coś takiego kiedyś też. Nie mam teraz VS. U mnie sytuacja była taka, że nie miałem pliku designer. W jakiejś opcji w menu pod prawym przyciskiem myszy na pliku cs trzeba było zmienić typ na form.

0

Azarien chodzi oto że nie wyświetlają sie kontrolki tylko szara strefa.
xeo545x39 mam ten pliczek ;d IDE to visual 2005 express
mychal.szczygiel nigdzie nie znalazłem takiej opcji

błędów nie ma ale są ostrzerzenia, np. Field 'Budzik.frmBudzik.label1' is never assigned to, and will always have its default value null. nie mam deklaracji tych kontrolek jednak jak sie przyjrzałem to brakuje mi deklaracji formy... hmm... dodałem

public Form1() //blad tutaj !
        {
            InitializeComponent();
        }

metoda musi zwracać typ! ale jaki?

wydaje mi się że coś w tym jest źle!

using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Windows.Forms;

namespace Budzik
{
    static class Program
    {
        /// <summary>
        /// The main entry point for the application.
        /// </summary>
        [STAThread]
        static void Main()
        {
            Application.EnableVisualStyles();
            Application.SetCompatibleTextRenderingDefault(false);
            Application.Run(new frmBudzik());
        }
    }
}

w IDE 2005 występuje problem nadal więc odpada moje podejrzenie o niekompatybilność wsteczną (jeśli to tak sie nazywa)

0
Astronom napisał(a)

jednak jak sie przyjrzałem to brakuje mi deklaracji formy... hmm... dodałem

public Form1() //blad tutaj !
        {
            InitializeComponent();
        }

metoda musi zwracać typ! ale jaki?

To jest konstruktor, jedna z podstawowych konstrukcji występujących w programowaniu obiektowym.

0

kombinowałem na parę sposobów. nic nie dało rezultatu. myslałem że to problem nowego softu ale nie.. inne projekty otwierają się jak należy. przyczyną jest zapewne brak zapisu wszystkich plików.

dziękuje za zainteresowanie. temat można zamknąć

0

Problem jest z formą frmBudzik? Pytam, bo podałeś, że brakuje konstruktora Form1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1