Visual Studio. Pokazuje błędy w kodzie, mimo że wszystko jest na 100% dobrze.

0

Witam,

Ostatnio zainteresowałem się algorytmami i zainspirowało mnie to do nauki programowania. Wybrałem język c++.
Naukę zacząłem od aplikacji hello world. Jednak mam pewien problem (korzystam z Visual Studio). Otwieram "New Project", Add Item (Console, Empty), czyli wszystko według poradnika. Kiedy kopiuje kod gotowy z poradnika i wciskam F5 to wszystko działa, jednak kiedy przepisuję to pojawia się end1; na czerwono i aplikacja nie chce działać. to samo jest kiedy na przykład w gotowcu cofnę backspacem end1; i napiszę ponownie to Visual Studio znowu oznacza to jako błąd. Dodam, że dziś przeprowadziłem aktualizację Windows Update, chociaż nie jestem w stanie stwierdzić czy wcześniej miałem ten sam błąd.
Z góry dziękuje za pomoc.

Dla pewności podam kod programu :D

// First - pierwszy program w C++

 

#include <iostream>

#include <conio.h>

 

void main()

{

   std::cout << "hello world" << std::endl;

   getch();

} 
0

To w końcu end1 czy endl nie działa?

1

A czemu początkujący programiści jak zaczynają z C++, to rzucają się na tak skomplikowane IDE?

Weź Code::Blocks albo wxDevC++, na kilka pierwszych miesięcy nauki Ci wystarczy :D

0

jeśli zaczynać od Visual Studio, to na początek polecam wersje Express - coby skomplikowaniem tak nie przerażało.

0
Wibowit napisał(a)

To w końcu end1 czy endl nie działa?

Okej możecie się oficjalnie śmiać :)
W znaczniku "code" 1 wygląda podobnie do l i dlatego zinterpretowałem l jako 1, po prostu robiłem to w nocy trochę zmęczony, więc przeoczyłem. dopiero teraz na forum zobaczyłem różnicę jak czytałem posta.

Dzięki, temat do zamknięcia.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1