Błędy w kodzie [C++]

0

Otóż chciałem zrobić dla zabawy malutki programik w stylu Hello World, ale jakimś cudem wyskakują mi w nim błędy chociaż zmieniłem tylko tekst który ma się wyświetlić.

To kod:

// pierwszy program

#include <iostream>
#include <conio.h>
#include "stdafx.h"

void main()
{
        std::cout << "Witaj! Życzę miłego dnia! Pozdrawiam! : )" << std::endl;
        getch()
}

Na początku gdy nie miałem: #include "stdafx.h" wyskakiwał mi błąd: fatal error C1010: unexpected end of file while looking for precompiled header. Did you forget to add '#include "StdAfx.h"' to your source?

Dobra, dodałem #include "stdafx.h" , lecz tym razem wyskoczył mi inny błąd: error C3861: 'getch': identifier not found

O co chodzi?

0

Funkcja/zmienna/wtf "getch" nie istnieje.

0

Nie no ten post musi iść do perełek;]

Funkcja main() ma być typu int i zwracać zero...

int main()
{
   return 0;
}
0

Dodatkowo zamień getch() na np. std::cin.get();

0

Ucz się z czegoś nowszego niż Od zera do gier kodera które ma X lat

To w takim razie może jakieś propozycje? Właśnie ten kurs ma wszystko fajnie rozpisane i jasno wyjaśnione, tylko największy minus to to że już trochę lat ma i właśnie posiada takie błędy w kodach, jak np. ww; no cóż, będzie trzeba poszukać czegoś innego. : /

1
Dante15 napisał(a)

Ucz się z czegoś nowszego niż Od zera do gier kodera które ma X lat

To w takim razie może jakieś propozycje? Właśnie ten kurs ma wszystko fajnie rozpisane i jasno wyjaśnione, tylko największy minus to to że już trochę lat ma i właśnie posiada takie błędy w kodach, jak np. ww; no cóż, będzie trzeba poszukać czegoś innego. : /

Z książek to oczywiście "Symfonia C++" Grębosza. A z kursów na internecie to cóż, zalinkuję parę z moich bookmarków:

  1. http://main.edu.pl/pl/user.phtml?op=show&page=cpp&c=70000
  2. http://darkcult.nazwa.pl/wiki/index.php/C%2B%2B
  3. http://guidecpp.cal.pl/cplus,index
  4. http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-C++/1
0
#include <iostream>
using namespace std;

int main() {
	cout << "naciśnij ^C";
	
	while(1);
	return 314159265;
}

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1