Trójkąta Pascala w c

0

Mam napisać program który będzie przechowywał w dwuwymiarowej dynamicznej tablicy trójkąt Pascala.
Mój problem polega na tym że kompletnie nie mam pomysłu jakim wzorem/zależnością mam wypełniać poszczególne wiersze tablicy.
Dla przykładu:

1
1 1
1 2 1
1 3 3 1
1 4 6 4 1

Z dwoma pierwszymi wierszami nie ma problemu ale na resztę kompletnie nie mam pomysłu.

0

tak jak na animacji po prawej wypełniaj:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85t_Pascala

0

Właśnie chodzi mi o to jak zapisać to kodem.

0

ale w napisaniu blokuje Cie lenistwo czy lenistwo?

0

Dlaczego od razu posądzasz mnie o lenistwo ?
Przecież w temacie nie poproszę o gotowe rozwiązanie tylko o wyjaśnienie (algorytm słowny, cokolwiek), coś co pomoże rozwiązać mi mój problem.
Nie pisze tego programu bo muszę.
Poza tym mam gotowy zarys programu, brakuje mi jedynie tego "wzoru" który będzie wypełniać wiersze odpowiednimi liczbami.


Ponieważ mój temat został odebrany jako prośba o gotowiec chciałbym to wyprostować.

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main()
{
    int **t;
    int a,b,i,j,c,d,l,k;

printf("Podaj liczbe:\n");
scanf("%d",&a);
b=a;
   t=malloc(a*sizeof(*t));
 for(i=0;i<b;i++){
 t[i]=malloc(b*sizeof(*t));}
 //wypisywanie
 t[0][0]=1;

 for(i=0;i<a;i++){
     printf("\n");
for(j=0;j<a;j++){
}

}}

To jest kod który napisałem. Brakuje mi w nim jedynie wypełniania wierszy. Nie oczekuje gotowego kodu tylko wyjasnienia jak to zrobić. A do napisania blokuje mnie brak wiedzy a nie lenistwo.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1