Pobieranie nazwy z innej formy

0

Witam,

Mój program składa się z czterech form, chciałbym, aby tekst wpisany w "Edit1" w Form1 był widoczny w "Label1" w Form2. Kod, który zastosowałem wygląda tak:

Label1.Items.Add(Edit1.Text);

Kod ten wstawiłem w przycisku "Dodaj". Niestety wywala mi błąd, że ponoć żadna nazwa nie ma "Label1", a jest, tylko że w Form2. Jak w powyższym kodzie "kazać" programowi przenieść się do tej drugiej formy?

  1. Jak powyżej przedstawiony kod zastosować do ListView, gdzie mam podział na kilka kategorii np. Imię, nazwisko i wiek, tak aby po wpisaniu do Edit2 uzupełniało się pole w kategorii Wiek?
0
<nazwa formy>.<komponent>.akcja
0

Po tym co napisałeś wstawiłem taki kod, ale on także nie działa, wywala mi jakiś błąd, a kod wygląda tak:

Form2.Edit2.Items.Add(Edit1.Text);

Poza tym nadal proszę o pomoc w zakresie drugiego pytania jakie zadałem. To dla bardzo ważne i pilne :(

0

Procedura Add to metoda klasy TStrings, nie String. Zadziała w przypadku

Memo1.Lines.Add('tekst');
ListBox1.Items.Add('tekst');
Edit1.Text := 'tekst';
Edit1.Text := Edit1.Text + 'tekst';
Label1.Caption := Label1.Caption + chr(13) + 'tekst';
  {lub}
Label1.Caption := Label1.Caption + #13'tekst';

Co do pytania, zrób tak

Form2.Label1.Caption := Form1.Edit1.Text;
0

@TommRiddle

Użyłem Twojego kodu (tego drugiego), ale niestety nie działa. Ciągle wywala jakieś błędy. A co do tego pierwszego, mógłbyś mi powiedzieć o co chodzi w tym kodzie, gdzie go wstawić? Byłbym bardzo wdzięczny.

0

A mianowicie błąd jest taki, wstawiam sobie ładnie ten kod, naciskam na odtwarzanie programu, wpisuję nazwę, naciskam przycisk Dodaj i.. zawiecha. Potem wyświetla mi jakieś "krzaczki" i nie mogę nic nacisnąć w programie.

0

Daj no bracie więcej tego twojego kodu, bo tak to się nie dogadamy.
A tak z ciekawości to dodałeś w sekcji uses w Form2 odwołanie do modułu z Form1?

//w module Unit2 który zawiera kod Form2 :
unit Unit2;
uses {inne moduły}, Unit1; // Unit1 - moduł zawierający kod Form1

type 
  TForm2 = class(TForm)
    { tu cała deklaracja Form2}
  end;

var Form2: TForm2

implementation

procedure Form2.btDodajClick(Sender: TObject);
begin
  Form1.Edit1.Text:= Label1.Caption;
end;

tak musi działać, chyba że masz skopane co innego ...

0

Rzeczywiście w Form2 nie odwołałem się do pierwszego okna, ale pokazuje mi takie błędy:

<image>img502.imageshack.us/img502/8504/70262537.png</image>

0

Tak się nie dogadamy, weź wklej cały kod do pastebeina albo tutaj.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1