ciąg określony wzorem

0

Witam. MAm do napisania program, w którym dla danego n(podawanego z klawiatury) oblicza n pierwszych wyrazów:
x1=x2=x3=1 oraz i=4,5,....a wzór jest następujący Xi=(i+3)((Xi-1)-1)+(i+4)(Xi-3)
wykombinowałem coś takiego...tylko nie wiem jak wprowadzić to aby zamieniało 3 zmienne na raz.

#include<iostream>
#include<stdlib.h>
using namespace std;
int main()
{
    int n,i;
    double b,a, c;
    cout<<"podaj liczbe n= ";
    cin>>n;
    a=1;
    b=1;
    c=1;
    for(i=0; i<=n; i++, b=a)
    {
        c=(c+3)*(b-1)+(c+4)*a;
    }
    cout<<"wynik to="<<c;
    system("pause");
    return 0;
}
0

jak to rozumieć: Xi=(i+3)((Xi-1)-1)+(i+4)(Xi-3)
np. Xi-3 to ma być X[i]-3 czy może X[i-3]?
jeżeli nie widzisz różnicy to nie pomogę

szanuj czas i swój i mój

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0