Przypisanie kolejnej wartości do zmiennej

2011-10-25 11:50
Michał
0

Siema mam problem ucze się delphi i mam za zadanie rozłożyć liczbę naliczby pierwsze algorytm ok wszystko git tylko mam problem z wyświetleniem chce to wyświetlić jako np 9=3 do potęgi 2 ma ktoś pomysł jak to zrobić?? wszystko mam w array zapisane podaje kod

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
// zmienne
var
  a : array[1..31] of integer;
  i,d,maxd,n : integer;
  x : string;
//koniec zmienne
begin
Listbox1.clear;
n:=strtoint(Edit1.text);
if n > 1 then
  begin

// Algorytm rozkładu na czynniki pierwsze

    i := 0; maxd := round(sqrt(n));
    for d := 2 to maxd do
      while n mod d = 0 do
      begin
        Inc(i); a[i] := d;
        n := n div d
      end;
    if n > 1 then
    begin
      Inc(i); a[i] := n
    end;

// Koniec algorytmu, wypisujemy wyniki
//jak to wyświetlić

  end
  else
  //Jeżeli jest błąd

end;

end.
Za błąd uznajesz to że ktoś wpisał liczbę mniejszą lub równą 1? - TomRiddle 2011-10-25 14:03

Pozostało 580 znaków

2011-10-25 14:22
0
Michał napisał(a)

chce to wyświetlić jako np 9=3 do potęgi 2

Można tak 9 = 3^2
albo tak 9 = 32

Pozostało 580 znaków

2011-10-25 15:48
Michał
0

Staszek to wiem raczej interesuje mnie sposób od strony programu czyli jak zainicjować warunki w pętli while zeby mi zliczało ile dana liczba razy występuje

Tomie Riddle pragnę zauważyć że napisałem wyrażnie rozkłada na liczby pierwsze więc muszą być większe od jedne zapraszam do lektury np na wikipedi "Liczba pierwsza – liczba naturalna, która ma dokładnie dwa dzielniki naturalne: jedynkę i siebie samą". A jak nie rozumiesz pojęcia to zapraszam do gimnazjum

Pozostało 580 znaków

2011-10-26 00:20
0
Michał napisał(a)

Tomie Riddle pragnę zauważyć że napisałem wyrażnie rozkłada na liczby pierwsze więc muszą być większe od jedne zapraszam do lektury np na wikipedi "Liczba pierwsza – liczba naturalna, która ma dokładnie dwa dzielniki naturalne: jedynkę i siebie samą". A jak nie rozumiesz pojęcia to zapraszam do gimnazjum

jestes bezczelny czy mi sie wydaje?
chcesz, zebysmy Twoja nieznajomosc programowania traktowali rownie niemilo?
na przyszlosc: jesli sie uczysz to powinienes zadawac pytania w dziale Newbie.

edytowany 1x, ostatnio: cimak, 2011-10-26 00:20

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0