Nazwa usera

0

Siemka, mam taki problem.

W bazie danych mam użytkownika w tabeli users, jestem na niego zalogowany, jak sprawdzić nazwę użytkownika poprzez PHP ???

Jaśniej:

Chcę sprawdzić nazwę użytkownika na którego jestem zalogowany.

0

W jaki sposób weryfikujesz czy użytkownik jest zalogowany?

0

Mam taki kod:

 if (!empty($_SESSION[username]))
	{
		Jeśli jest zalogowany
	}else{
		Jeśli nie jest zalogowany
	}
0

No to chyba w $_SESSION['username'] masz zapisaną tą nazwę użytkownika? :O

0

Przed chwilą sprawdziłem, nie działa.

0

Jednak działa, zapomniałem o echo. Dzięki za pomoc.

0

Sorka za double x3 ale:

Chcę jeszcze sprawdzić id użytkownika, też jest w tabeli users jako 'id' teraz jaki kod wpisać żeby to sprawdzało i wyświetlało to ID ?

0
lolo napisał(a)

Sorka za double x3 ale:

Chcę jeszcze sprawdzić id użytkownika, też jest w tabeli users jako 'id' teraz jaki kod wpisać żeby to sprawdzało i wyświetlało to ID ?
Przede wszystkim to id powinieneś przechowywać w sesji, a nazwę użytkownika pobierać. A pobiera się za pomocą polecenia select....

0
current_username = $_SESSION['username'];
$result = mysql_query("SELECT id FROM users WHERE username = '$current_username'");
0

Nie działa. Pokazuje:

Resource id #6

Szukałem w internecie i nic.

P.S. Tak to ja lolo

0

mysql_fetch_row

Podstawy ludzie, podstawy!

0

Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in ścieżka on line 12

Linia 12:

$row = mysql_fetch_row( $result );

Zmienna $result:

$result = "SELECT poziom_zamku FROM users WHERE username = '$current_username'";
0
$result = "SELECT poziom_zamku FROM users WHERE username = '$current_username'";

Dziwne, że Demonical Monk cię jeszcze za to nie zabił, no ale...
Jak już mówiłem - cholera PODSTAWY!
Bierz do ręki pierwszy lepszy kurs i odnajdź błąd w swoim kodzie...
Tak to powinno wyglądać (ew.można sprawdzić, czy zmienna $result nie jest równa false. Jeżeli jest, to zapytanie się nie powiodło):

$result = mysql_query("SELECT poziom_zamku FROM users WHERE username = '".$current_username."'");
$row = mysql_fetch_row($result);
$poziom_zamku = $row[0];
0

@sirkruk
niby na jakiej podstawie twierdzisz że PDO jest lepsze? wcale nie lepiej, wygodniej? może, ale na pewno nie lepiej

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1