wielki problem z pętlami..

0

Witam , mam wielki problem z pętlami....chciałbym aby część mojego kodu w koło się powtarzało, może wyjaśnie na przykładzie
Mam tu kod na pobranie koloru względem x,y

if (findcolor(x,y,79071,680,270,1900,1000)) then

chciałbym aby ta funkcję powtarzalo na okragło póki się nie wykona, jak już zostanie wykonana przechodzi dalej, chciałem zaznaczyć że używam scar divi gdzie jezyk programowania jest podobny do pascal itp

0

....
Jakaś zmienna;
begin;
if (findcolor(x,y,79071,680,270,1900,1000)) then GOTOcoś tam
else goto jakaś zmienna;
end;
coś tam
...

wydaje mi się że to powinno wyglądać tak, mogę się mylić...

albo dam przykładowy kod z deklaracjami zmiennych itd...

Uses crt;
Var Coś_tam, Jakaś_zmienna: integer;
BEGIN
Jakaś zmienna;
begin;
if (findcolor(x,y,79071,680,270,1900,1000)) then GOTOcoś_tam
else goto jakaś zmienna;
end;
begin;
coś_tam:= 2*3
writeln(coś_tam);
end;
Readln;
END.

0
djkristoph napisał(a)

chciałbym aby ta funkcję powtarzalo na okragło póki się nie wykona

Wybacz ale jakoś nie rozumiem tego zdania. Póki co się nie wykona? Funkcja?

0

pewnie chodziło mu o pętle...

0

Użyj tego samego warunku dla pętli while po prostu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1