podstawy programowania

0

dopiero zaczynam swoja przygode z programowaniem. mam do wykonania 4 zadania i kompletnie nie wiem, jak sie za nie zabrac :/ prosze o pomoc

  1. Napisać program do wyliczania silni liczby wpisanej przez użytkownika.
  2. Napisać program wyświetlający tabliczkę mnożenia w postaci tabeli nxn gdzie n podaje użytkownik. Proszę nałożyć ograniczenie n<=10.
  3. Napisać program wyświetlający "choinkę" gdzie użytkownik podaje wysokość drzewka. Proszę nałożyć ograniczenie wysokości na 20.
  4. Napisać grę w zgadnij liczbę całkowitą z przedziału <1, 100>. Liczba ma być losowana przy starcie programu, a użytkownik ma tylko 10 prób zgadnięcia. Po każdej próbie ma pojawić się informacja czy liczba ma być większa czy mniejsza oraz ile prób pozostało.
    Wskazówka proszę skorzystać z biblioteki time.h oraz komend: srand(), rand().
1

I co?
Mamy to zrobić za Ciebie, czy jak?

0

Nie rozumiem, chcesz, żebyśmy to napisali dla Ciebie?

1

25zł / zadanie
Zapraszam do kontaktu :)

1
  1. Silnia liczby naturalnej - musisz użyć do tego rekurencji, ale czy to są podstawy?? Tu masz opisane (3 post od góry): http://peb.pl/programowanie/288714-c-silnia-rekurencyjnie.html
  2. Tabliczka mnożenia: http://klaudys666.blox.pl/2009/04/Tabliczka-mnozenia-w-C.html Jeżeli chcesz ograniczenie do 10, to daj warunek if, żeby tylko <= 10 przyjmowało.
  3. Z tą choinką to nie wiem o co chodzi..
  4. http://www.coderscity.pl/ftopic8940.htm - tu coś powinno być.

Ja ci radzę nauczyć się podstaw i dopiero coś kodzić, skoro tego nie umiesz, to nikt ci nawet nie wytłumaczy co masz napisać. Poza tym chyba trzeba będzie napisać jakiś kurs wyszukiwania w Google'u...

0

bardzo dziekuje - chodzilo mi o wskazowki ;)

0

Po co rekurencję do silni? Szybciej z pętlą:

int Silnia(int a)
{
    int silnia = 1;
    for(int i = 2; i <= a; i++)
        silnia *= i;

    return silnia;
}
0
xeo545x39 napisał(a)
  1. Z tą choinką to nie wiem o co chodzi..

no co ty? nie miałeś choinki na podstawach programowania? :) nieważne czy liceum, technikum, czy studia, zawsze była choinka jako metoda nauki pętli;)

      *
     * *
    *   *
   *     *
  *       *
 *         *
*************
      *
1
rafal__ napisał(a)
xeo545x39 napisał(a)
  1. Z tą choinką to nie wiem o co chodzi..

no co ty? nie miałeś choinki na podstawach programowania? :) nieważne czy liceum, technikum, czy studia, zawsze była choinka jako metoda nauki pętli;)

      *
     * *
    *   *
   *     *
  *       *
 *         *
*************
      *

RLY? U nas do nauki pętli to jebnęli sortowania xD

0

My mieliśmy taką choinkę

     *
   ***
 *****
******

    *

;)

EDIT: powinna być ładna, ale forum nie lubi tylu spacji i się rozjeżdża :(
Jak to zrobić?

int main()
{
	const int limit =9;
	for (int i=0; i<limit; i++)
	{
for ( int j=0;j<limit-i;j++)
	cout<<" ";
for (int k=i*2;k>=0;k--)
	cout<<"*";
cout<<endl;
	
if (i==limit-1)
{
	
	{
	for (int l=0; l<=limit-1;l++)
	{
		cout<<" ";
	}
	cout<<"*"<<endl;
    }

}}
cin.get();	
	return 0;
	
	} 

Właśnie tak. Przynajmniej w C++ ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1