Sortowanie liczb, mignięcie programu

2011-10-10 18:55
qwe
0

Witajcie. Pisze w Turbo Pascal 7 , jest to mój chyba 3 program, na lekcji mieliśmy coś takiego jak "witaj świecie". Z racji że programowałem wcześniej w c++ i troszkę w pythonie poczytałem kurs pascala i wziąłem się za sort.

program sortowanie;

var
   i,j,temp:integer;
   tab:array[1..10] of integer;

BEGIN
     write('Podaj 10 liczb calkowitych: ');
     for i:=1 to 10 do
     begin
         read(tab[i]);
     end;
     for i:=1 to 10 do
     begin
          for j:=i to 10 do
          begin
               if(tab[i] > tab[j]) then
               begin
                   temp:= tab[i];
                   tab[i]:= tab[j];
                   tab[j]:= temp;
               end;
          end;
     end;
     writeln('Posortowane liczby to: ');
     for i:=1 to 10 do
     begin
          write(tab[i], ' ');
     end;

END.

Pozostało 580 znaków

2011-10-10 18:55
qwe
0

sorry wysłało mi się, pytanie brzmi. Dlaczego mi miga ekran chociaż dopisałem "readln;" ? prosze połączyć ten post z 1 z góry dzięki :)

Pozostało 580 znaków

2011-10-10 19:14
0

dodaj zaraz po program sortowanie;

uses crt; 

i przed ostatnim end.

readkey; 
Pokaż pozostałe 2 komentarze
A nie wystarczy po prostu dać "ReadLn"? - Patryk27 2011-10-10 19:34
Człowieku, czepiasz się, czytaj co qwe dopisał, właśnie tak zrobił i nie śmiga jak trzeba... nie wiem jak u Ciebie, jednak u mnie(tj. też na tp7) readln(jedno) na końcu nie wystarcza... - złoty 2011-10-10 19:51
Po co w ogóle zatrzymywać program, kiedy powinien się zakończyć? - iooi 2011-10-10 21:03
Żeby zdążyć zobaczyć wyniki, jeżeli się go spod konsoli nie odpala. - złoty 2011-10-10 21:28
A co, potem wyjście znika? - iooi 2011-10-10 21:34

Pozostało 580 znaków

2011-10-10 23:24
1

Lektura: http://pl.wikibooks.org/wiki/[...]e_wej%C5%9Bcia_i_wyj%C5%9Bcia
Odpowiedź na pytanie autora jest zawarta w ostatnim zdaniu

Pozostało 580 znaków

2011-10-10 23:39
0

Cenna uwaga!

simplex napisał(a)

Odpowiedź na pytanie autora jest zawarta w ostatnim zdaniu

Jeżeli natomiast autorowi pytania chodziło o to, żeby po wpisaniu każdej liczby nie trzeba było naciskać Enter to powinien zastosować dwukrotne ReadLn na końcu programu.

Pozostało 580 znaków

2011-10-11 00:07
0

Równie cenna uwaga!

pelsta napisał(a)

Jeżeli natomiast autorowi pytania chodziło o to, żeby po wpisaniu każdej liczby nie trzeba było naciskać Enter to powinien zastosować dwukrotne ReadLn na końcu programu.

... i jeszcze trochę do poczytania (gdyby autor tematu nie wiedział, dlaczego właśnie tak): http://www.wcss.wroc.pl/~wach/pas_ref/pas_lib.htm#lib_read

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0