poruszanie image1 po image 2 myszka

0

mam taki kod

var
 B: TBitmap; //deklaracja zmiennej przechowującej obrazek.
begin
 Screen.Cursor := CrNone; //Ukrywanie kursora myszki (nie konieczne)
 B := TBitmap.Create; //Tworzenie obrazka
 B.LoadFromFile('Chars/pingright.bmp'); //Wgrywanie Obrazka z pliku
 B.Transparent := True; //Aktywacja przeźroczystego koloru dla obrazka (Nie konieczne)
 B.TransparentColor := ClFuchsia; //Rodzaj przeźroczystego koloru (Nie konieczne)
 Image1.Canvas.Rectangle(0,0,Image1.Width,Image1.Height); //Tworzenie ramki, dzięki której nasz wczytany obrazek nie będzie pozostawiał śladow...
 Image1.Canvas.Draw(X,Y,B); //Wstawianie obrazka w pozycje (X,Y) dla IMAGE
 B.Free; //Uwolnienie pamięci dla danego obrazka
end;

no i problem : "can only modify an image if it contains a bitmap" probowalem wszystkiego np B.assign(image1.picture);
tworze gre 2d i mam mape jako image2 a image1 to "ludzik" i probuje to wsadzic do mousemove image1 ale nie dziala
mozecie mi pomoc ?

0
eloszek napisał(a)

Image1.Canvas.Rectangle(0,0,Image1.Width,Image1.Height);

Jeżeli błąd masz w tym miejscu to znaczy, że Image1 zawiera grafikę inną niż TBitmap.

0

rzeczywiscie juz sobie poradzilem dziekuje Ci pelsta

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1