Komenda Sound na przycisk

2011-10-02 15:38
Proup
0

Witam. Mam problem ponieważ nie wiem jak zrobić takiej opcji że jak wcisnę Q to zacznie "piszczeć" ten głośniczek w komputerze.
Chciałem taką opcje mieć w prostym programie w Pascalu.

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 15:40
0

Z czym konkretnie masz problem?

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 15:46
0

Przechwycenie wciśniętego klawisza: znak := ReadKey; i sprawdzenie czy równa się Q if znak = 'Q' then... i piszczenie ...sound(czestotliwosc);. Powinno działać z Pascal'em dawno nie miałem do czynienia.


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał
edytowany 1x, ostatnio: xeo545x39, 2011-10-02 15:46

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 19:05
Proup
0

Mam teraz taki problem, że jak wcisnę Q to jakoś nie ma nic dźwięku ;/

program domek;
uses crt;
var Q : String;
begin
clrscr;
...
Q := Readkey;
If Q = 'Q' then
sound(3000);
repeat until keypressed;
end.. 

Program przycięty bo bez sensu pokazywać obrazki z kresek. Jeżeli jest dobrze napisany program to wydaje dźwięki czy czegoś tu jeszcze brakuje?

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 19:33
0

A ta pętla to do czego jest do if'a? Może zmień ze string'a na char?


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 19:42
Proup
0

Na Char dalej nie ma dźwięku.
Nie wiem jak się robi pętle jeszcze ale chyba w tym będzie trzeba użyć.

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 19:44
0

A spróbuj zamiast sound dać MessageBeep(-1);


Co kurła debuguj ten kod i streszczaj się klientowi chce się fixa, a jak nie kurła to odpale visuala i ci pomoge a tego byś nie chciał

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 19:56
Proup
0

MesageBeep nie pomogło ;/

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 20:19
Proup
0

Mój błąd polegał na tym że w komendzie if miałem:
If Q = 'Q' then
a powinno być:
If Q = 'q' then

Żesz faktycznie ;D - xeo545x39 2011-10-03 15:58

Pozostało 580 znaków

2011-10-02 20:21
0

A może w Twoim komputerze nie ma w ogóle głośniczka na płycie głównej? Pamiętaj też, że w kodzie masz dużą literę "Q", co dla procedury Readkey ma znaczenie.

Taki prosty program na pewno wyda dźwięk z systemowego głośniczka:

program Bzyczek;

uses Crt;

var Znak: Char;

begin
  Znak:= Readkey;
  if Znak = 'Q' then Sound(2000);
  repeat until Keypressed;
  Nosound;
end.

Edit: Zdaje się, że się spóźniłem

edytowany 1x, ostatnio: simplex, 2011-10-02 20:22

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0