rozszerzenie pliku

0

napisałem prościutki skrypcik:

 
@echo off
FOR %%I IN (D:\Projekty\*.dox) DO ZróbCośTam

którego jedynym zadaniem jest przelecenie po wszystkich plikach z rozszerzeniem .dox i to robi
problem w tym uwzględnia również pliki z rozszerzeniem .doxCokolwiek a tego nie chcę
jak zmusić to ustrojstwo aby uwzględniał tylko pliki z rozszerzeniem dokładnie .dox ?

na razie wymodziłem coś takiego
FOR %%I IN (D:\Projekty\*.dox) DO IF "%%~xI" == ".dox" zróbCośTam
ale jeżeli jest bardziej eleganckie rozwiązanie to chętnie się znim zapoznam

0

Można zastosować polecenie WHERE, ale z tego co pamiętam nie da rady pałką (|) w SETcie tego złączyć, więc musiałbyś najpierw wylistować direm i wherem pliki, które potrzebujesz do pliku tymczasowego, a później for'em po tym pliku jedziesz. Bardziej eleganckie to chyba to nie jest ;)

0

problem bierze się chyba stąd, że plik o „długiej” nazwie alamakota.doxcośtam ma swojego aliasa w postaci nazwy 8.3, np. ALAMAK~1.DOX i polecenie for szuka po obu przestrzeniach nazw.
takie moje domysły.

0

W ostateczności możesz zainstalować PowerShell'a i tam dać

Get-ChildItem "D:\Projekty\*.doc" | foreach { Write-Host $_.Name }

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1