Problem ze skryptem php w pliku html

2011-09-24 20:54

Rejestracja: 10 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Witam!
Od niedawna uczę się języków php oraz html, i jestem na poziomie podstawowym.
Byłem nieobecny na jednych zajęciach i dowiedziałem się, że muszę donieść pracę.
Zadanie polega na stworzeniu trzech plików:

# plik o rozeszerzeniu *.php, który wyświetla informację o serwerze.

<?php
phpinfo();
?>

# plik o rozszerzeniu *.css .

body
{
    font-family: Arial, Helvetica,;
    font-size: 10pt color: black;
    background-color: silver;
    margin: 8mm;
}

# plik o rozszerzeniu *.html, w którym jest wyswietlona jest zawartość z pliku php.

<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso8859-1" />
    <title>Plik HTML</title>
<link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
</head>
<body>
<b><center>HTMLcenter></b>
<?php
include("plik.php"); 
?>
</body>
</html>

Mój problem polega na wyświetleniu zawartości z plik.php w pliku o rozszerzeniu html. Korzystam z WAMPa i wyświetla mi się tylko tekst, zaś i skrypt php jest ignorowany.
Proszę powiedzieć czy jest możliwość stworzenia takiego pliku czy może po prostu zostałem źle poinformowany, a wykonanie takiej operacji jest niemożliwe.

Pozdrawiam,
GrafiS

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-09-24 20:56

Pozostało 580 znaków

2011-09-24 20:59

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

Możesz w apaczu dopisać dodatkowy handler do plików .html i .htm, co by spowodowało że interpreter PHP zacząłby je przetwarzać. Tylko na cholerę coś takiego? Zmień rozszerzenie trzeciego pliku z .html na .php.


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...

Pozostało 580 znaków

2011-09-24 21:39

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0
GrafiS napisał(a)

Czyli wygląda na to, że dla mnie, czyli dla osoby początkującej jest to skomplikowana operacja.
Gdybym mógł to bym po prostu zmienił rozszerzenie z html na php i zero problemu tak jak proponuje Demonical Monk, ale usłyszę od nauczyciela, że nie tak ma to wyglądać. Jeżeli nie będzie żadnego rozwiązania to oddam to tak jak to zrobiłem, ponieważ wydaje mi się, że cała składnia jest prawidłowa, a to że nie działa to nie moja wina, bo ma być plik html.

No to bez ingerencji w konfigurację serwera się nie da. Chyba że chodziło o użycie Server Side Includes (SSI). Poczytaj, może to ci pomoże ;P


Women were the reason I became a monk - and, ah, the reason I switched back...
edytowany 1x, ostatnio: Demonical Monk, 2011-09-24 21:40

Pozostało 580 znaków

2011-09-24 22:16

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Gdybym mógł to bym po prostu zmienił rozszerzenie z html na php i zero problemu tak jak proponuje Demonical Monk, ale usłyszę od nauczyciela, że nie tak ma to wyglądać.
Wydaje mi się, że nauczycielowi chodziło o stworzenie przyjaznych linków, albo źle go zrozumiałeś.

Pozostało 580 znaków

2011-09-24 23:03

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 dni temu

Lokalizacja: Gród Króla Kraka

1

To zamiast include 'plik.php' użyj <iframe src="plik.php"> może?


Hey ho!

Pozostało 580 znaków

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0