Proste programy do zrobienia (Pomoc)

0

01 * Program wczytuje z pliku tekstowego linijki tekstu, w których jest nazwisko, przecinek i kwota. Należy posortować rosnąco osoby według kwot.

02 * Program wczytuje z pliku tekstowego linijki tekstu, w których jest nazwisko, przecinek i kwota. W kolejnych liniach danych mogą powtarzać się nazwiska - wówczas należy kwotę dodać do istniejącej już pozycji w tabeli. Należy znaleźć osobę o najwyższej (sumarycznej) kwocie.

04 * Użytkownik programu podaje z konsoli napis, należy "wytropić" liczby w tym napisie i je zsumować (np. "ala ma 4 koty i 23 myszki" - suma = 27)

05 * Dana są 2 tablice. Jedna zawiera nazwy polskie, a druga angielskie. Należy przetłumaczyć tekst wpisany z konsoli przez użytkownika programu z polskiego na angielski poprzez wymianę słów (znalezionych w słowniku) z tekstu.

06 * Dana jest struktura Student o polach (string imię, int wiek, string hobby). W pliku tekstowym są zapisane dane kilku osób (kolejne wiersze pliku opisują kolejne osoby). Oblicz średni wiek osób o wskazanym z konsoli hobby.

07 * Dana jest struktura Student o polach (string imię, int wiek, string hobby). W pliku tekstowym są zapisane dane kilku osób (kolejne wiersze pliku opisują kolejne osoby). Podaj hobby, które posiada największa liczba osób.

08 * Dana jest struktura Student o polach (string imię, int wiek, string hobby). W pliku tekstowym są zapisane dane kilku osób (kolejne wiersze pliku opisują kolejne osoby). Wypisz osoby, które posiadają podane z konsoli hobby.

09 * Program losuje X razy 6 liczb z przedziału od 1 do 49. Ile razy wśród 6 wylosowanych liczb są co najmniej 3 parzyste?

10 * Program losuje X liczb z przedziału od 1 do 49. Ile razy sąsiednie liczby są tego samego rodzaju, gdzie przez ten sam rodzaj rozumiemy że obie są parzyste lub obie są nieparzyste?

Czy jesteście w stanie mi pomoc napisac takie programy?

6

Jeśli chcesz pomocy, to pokaż, co sam już zrobiłeś i napisz, co nie działa.
Jeśli chcesz, żeby ktoś napisał za Ciebie, to zaproponuj godziwą zapłatę.

5

50zł od programu, jak zamówisz wszystkie to masz 10% zniżki

0

Ja odpowiem może na pytanie. Tak, 95 % użytkowników tego forum jest w stanie Ci pomóc z tymi programami :) Ale... jak już wyżej zostało wspomniane - pokaż, co zrobiłeś sam albo płać. Za darmo nie masz co liczyć, że ktoś Ci to zrobi.

0

Miałem na myśli, ja robię tyle ile umiem i wspólnie dojdziemy do celu. (wrzucilem zadania aby sie zapytac czy ktoś mi pomoze, niestety nie jestem doby w programowaniu stad moje pytanie o pomoc)

int index = 0;

            string m = "ala ma 4 koty i 23 myszki";

            double znak1 = '4';
            double znak2 = '3';

            foreach (double c in m)
            {

                if (c == znak1)

                    index++;

            }

            foreach (double c in m)
            {

                if (c == znak2)

                    index++;

            } 

Niestety moja wiedza tylko na taki kod mi pozwolila.

0
wookie2323 napisał(a)

04 * Użytkownik programu podaje z konsoli napis, należy "wytropić" liczby w tym napisie i je zsumować (np. "ala ma 4 koty i 23 myszki" - suma = 27)

Zadanie to oznacza, że w napisie masz znaleźć znaki tworzące liczby, a następnie je zsumować. Potrzebujesz: pętli for, char.IsDigit, oraz dwóch zmiennych: jedną na sumę liczb, drugą na aktualnie sprawdzaną liczbę.
Nie możesz założyć, że zawsze poszukujesz tych samych liczb, a takie coś chyba próbujesz tworzyć w swoim kodzie. Sporo nauki przed Tobą.

0
somekind napisał(a)

...jedną na sumę liczb, drugą na aktualnie sprawdzaną liczbę.

Z tego wszystkiego to średnio rozumiem to wyżej

Szukajac w internecie doszedłem do konca programu nr 4 oto kod:

static void Main()
        {
            
            
            int wszystkie = 0;
            string napis = Console.ReadLine();

            foreach (Match m in Regex.Matches(napis, @"\d+"))
            {
                wszystkie += int.Parse(m.Value);
            }

            Console.WriteLine(wszystkie);
            Console.ReadKey();
        } 
0

No cóż, mi to raczej wygląda na zadania z podstaw programowania, czyli nie dla kogoś, kto potrafi używać regexów.

0

Powiedz z którymi konkretnie zadaniami masz problem i Ci pomożemy, tylko podaj co już zrobiłeś + opisz z czym dokładnie masz problem.

1

Oto rozwiązanie pierwszego zadania:

class Program
    {
        private static string filePath;

        static void Main(string[] args)
        {
            if (args.Length > 0)
            {
                filePath = args[0];
                ArrayList table = new ArrayList();
                string[] names;
                int[] amounts;
                int i = 0;

                FileStream file = null;

                try
                {
                    file = new FileStream(filePath, FileMode.Open, FileAccess.Read);
                }
                catch (Exception ex)
                {
                    Console.WriteLine(ex.Message);
                }

                if (file != null)
                {
                    try
                    {
                        StreamReader stream = new StreamReader(file);

                        while (!stream.EndOfStream)
                        {
                            table.Add(stream.ReadLine());
                            i++;
                        }
                        stream.Close();
                    }
                    catch (Exception ex)
                    {
                        Console.WriteLine(ex.Message);
                    }
                    file.Close();

                    if (i > 0)
                    {
                        names = new string[i];
                        amounts = new int[i];
                        int tempint;
                        string tempstring;
                        string[] tmp = new string[2];

                        for (int j = 0; j < i; j++)
                        {
                            tmp = table[j].ToString().Split(',');

                            if (!(int.TryParse(tmp[1], out amounts[j])))
                            {
                                Console.WriteLine("Błąd w pliku wejściowym. " + tmp[1].ToString() + " nie jest liczbą.");
                            }
                            else
                            {
                                names[j] = tmp[0];
                            }
                        }
                        for (int j = 0; j < i - 1; j++)
                        {
                            for (int k = 0; k < i - 1; k++)
                            {
                                if (amounts[k] > amounts[k + 1])
                                {
                                    tempint = amounts[k];
                                    amounts[k] = amounts[k + 1];
                                    amounts[k + 1] = tempint;

                                    tempstring = names[k];
                                    names[k] = names[k + 1];
                                    names[k + 1] = tempstring;
                                }
                            }
                        }
                        for (int j = 0; j < i; j++)
                            Console.WriteLine(names[j] + "," + amounts[j].ToString());
                    }
                    else
                        Console.WriteLine("Plik wejściowy jest pusty");
                }
            }
            else
                Console.WriteLine("Podaj nazwę pliku jako parametr");
            Console.ReadLine();
        }
    }

Ścieżkę do pliku wejściowego należy podać w parametrze.
Zakładam, że umiesz stworzyć plik, o którym mowa w zadaniu.

Jeśli chcesz więcej rozwiązań, napisz do mnie na priv.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1