Prezentacja w delphi i problem

2011-09-06 21:05
1

Witam
Jestem nowym użytkownikiem Delphi, robie prezentację multimedialną i chciałbym zrobić coś takiego żeby po przesunięciu obrazka na inny obrazek pojawiła się informacja czy zostało to wykonane prawidłowo (obrazków do przesunięcia jest kilka natomiast pole docelowe jest jedno). Napisałem już kod do przesuwania obrazka w obrębie okna ale nie wiem jak mam się zabrać za resztę. Proszę o pomoc jeżeli ktoś wie jak się za to zabrać.

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-09-06 21:06

Pozostało 580 znaków

2011-09-06 21:18
0
JEŻELI (Obrazek1.X > Obrazek2.X) ORAZ (Obrazek1.Y > Obrazek2.Y) ORAZ (Obrazek1.X < Obrazek2.X+Obrazek2.Szerokość) ORAZ (Obrazek1.Y < Obrazek2.Y+Obrazek2.Wysokość) WTEDY
(wykonane prawidłowo)

Przerób ten pseudo-pseudo kod na Delphi i daj np.pod przycisk "Dalej", czy jaki tak masz.


edytowany 1x, ostatnio: Patryk27, 2011-09-06 21:19
Jak zrozumiałeś o co mu chodzi??? :O - payl 2011-09-06 21:23
Od czasu do czasu słucham koleżanek ze szkoły, to się przystosowałem :D - Patryk27 2011-09-06 21:25

Pozostało 580 znaków

2011-09-06 21:19
1

Ale czego ty od nas chcesz?

Mamy Ci zrobić coś z niczego? Nie.
DAJ KOD / ROZPISZ PROBLEM.

No i pamiętaj: Eksperemyntuj z google i z kodem, tutaj pisz tylko gdy szukałeś i eksperymentowałeś i nic nie dało.


Nie pisz do mnie PM o czymś co nie dotyczy bezpośrednio mnie. | Nie rozmawiaj ze mną jeśli brak Ci kultury (wystarczy że mi brakuje) | Nie jestem zły, jestem po prostu zły.
nie czytaj newbie, jak cie to stresuje ;p ja zawsze robie facepalma i wylaczam temat jak ktos przegina - krwq 2011-09-08 23:43
Wiesz, coś w tym jest, może też tak zaczne robić. Tym razem wynikało to z tego że nie zrozumiałem o co mu chodzi =.= . I mnie to nie stresuje, mnie to irytuje, że aż ciężko nie napisać milego komentarza :P . - payl 2011-09-09 00:02

Pozostało 580 znaków

2011-09-08 21:15
0

No cóż czego ja mogę chcieć od was... no troche wyrozumiałości i cierpliwości dla początkującego "programisty". Chodzi mi o coś takiego, mam okno programu w tym oknie mam np w 2 miejscach pola konkretnie grafiki w kształcie prostokąta grafika1 i grafika2. Oprócz tego mam kilka innych grafik w postaci np cyferek 1, 2, 3. I teraz o co mi chodzi: po przesunięciu cyferki 1 na pole grafika1 ma się pojawić informacja że jest poprawnie natomiast przy cyferce 2 i 3 że jest źle. Analogicznie po przesunięciu cyferki 2 na pole grafika2 ma się pojawić informacja że jest prawidłowo natomiast przy cyferce 1 i 3 że jest źle. Nie wiem jak mam się do tego zabrać, a w googlach nic na taki temat nie znalazłem.

Czy ktoś może mi na to poradzić, w jakiś sposób poinstruować?

Pozostało 580 znaków

2011-09-08 23:22
0

Ech, ręce opadają. Aż sam siadłem i sprawdziłem czy na prawdę tak trudno napisać taki program. Przecież wystarczy w google wpisać: delphi move control by mouse i czwarty wynik to strona http://www.delphi-central.com/movecontrun.aspx na której jest idealny przykład. W pierwszych wynikach też są cenne informacje, ale najbardziej przejrzysty przykład to ten z powyższego linku. Następnie jakbyś nawet szukał na YouTube to jest trzy częściowy tutorial po angielsku jak dwóch gości komentuje robienie prostej gry, gdzie jednym Image "ucieka się" przed "goniącym" go drugim. Z tego tutoriala dowiedział byś się - jak ja kiedyś, że istnieje taka fajna funkcja IntersectRect oraz własnośc komponentów wizualnych jak BoundsRect. I teraz już napisanie programu który ma działać jak chcesz to banał. Ech, poniżej masz załącznik. Znowu się na mnie będą wkurzać, ze zapodaje gotowca, ale ja ostatnio rzadziej zaglądam na forum niż wcześniej (czyli nie kilka razy dziennie) i ciągle widzę jak się ten temat ciągnie - myślę WTF la hanta ludzie są lejzi jak w utworze Saka Noela tylko tam byli Loca czyli szaleni, a tutaj są lazy czyli po prostu leniwi aż do bólu. Dostajesz podpowiedzi i nie chcesz z nich korzystać. Ściemniasz coś o tym, że szukałeś w googlach. Jakbyś na prawdę szukał i pokombinował to byś trafił na identyczne materiały jak ja. Po co chcesz brać się za robienie prezentacji w Delphi, jak nie masz ochoty na samodzielne szukanie i kombinowanie oraz pewnie nie znasz podstaw tego języka. Najpierw je dobrze opanuj i później bierz się za pisanie jakiś prezentacji. Tyle ode mnie. Raz na jakiś czas mogę dla własnej wprawy napisać gotowca żeby sprawdzić czy na prawdę czyjś problem jest aż takim nie do obejścia przy lekkim pokombinowaniu. Kod sobie dostosuj do swoich potrzeb, a i wzdycham i "echam" tak, bo jak inaczej można reagować na taki brak u kogoś samodzielności, kiedy do dyspozycji ma się google i mnóstwo stron do wyszukania z różnymi przykładami programów napisanych także w Delphi. Wystarczy tylko skorzystać, ale po co, nie? Lepiej napisać, że nic się nie znalazło i czekać na gotowe. I jestem wyrozumiały dla początkujących, ale czasem Ci początkujący, a nawet częściej niż "czasem" są po prostu za leniwi i przez to nie mają co myśleć, o tym że nauczą się programować w czymkolwiek. Chyba, że zależy komuś tylko na zdaniu zaliczenia, przygotowując program nie ze swojego kodu metodą "copy - Paste'go".


edytowany 2x, ostatnio: olesio, 2011-09-09 19:50

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0