Pobieranie z danego tekstu

Odpowiedz Nowy wątek
2011-09-04 21:22
0

A więc jak zrobić coś takiego że jeśli wpisze np w textbox:
create_button hello 1 34
i kliknę na button
to stworzy button o treści hello na na x 1 , y 34 i z góry mówię że nie chodzi mi o to
if(textBox1.Text == "create_button hello 1 34") {
//tworzenie buttona
}
tylko że nieważne jaką liczbe wpisze np zamiast 1 wpisze 24 a zamiast 34 76 i wtedy na tych drugich utworzy

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-09-04 23:35

Pozostało 580 znaków

2011-09-04 21:32
Rev
1

Podejrzyj sobie w jaki sposób designer tworzy kontrolki i zrób to tak samo.


ah, no właśnie i oczywiście sparsować musisz to swoje polecenie, wystarczy String.Split po spacji. - Rev 2011-09-04 22:28

Pozostało 580 znaków

2011-09-04 21:51
Adam92
0

Chyba nie ma opcji, musisz zrobić odpowiedni if.

Jeżeli zaczyna się od 'create_button '
{
// Button b = ...

  • b.text = * tu sobie wytnij z komendy
  • b.height = * tu też sobie wytnij...

// dodanie do panela na końcu
}

Pozostało 580 znaków

2011-09-04 22:40
0

Sprawdzasz warunki, po czym robisz coś w ten deseń:

private Button mybutton = new Button();
mybutton.Text = textbox.text;
mybutton.Size = new Size(100, 50);
mybutton.Location = new Point(Convert.ToInt32(textbox1.text), Convert.ToInt32(textbox2.text));
mybutton.Visible = true;
this.Controls.Add(mybutton);

Nie wygodniej stworzyć Ci 3 odrębne TextBox'y? Nazwa, współrzędna X i współrzędna Y?


Idiots, idiots everywhere.
edytowany 2x, ostatnio: allocer, 2011-09-04 23:31
Po co trzy TextBoxy, jeden i dwa NumericUpDowny wystarczą. - somekind 2011-09-04 23:19
też prawda - allocer 2011-09-04 23:24

Pozostało 580 znaków

2011-09-04 23:34
MiM
0

Kolego sewerynie, przeczytałem kilka razy i nie zrozumiałem o "Cię Ci się rozchodzi" - wiec przybliż chociaż, bo nic nie rozumiem :)

Pozostało 580 znaków

2011-09-05 23:54
0

Z tymi textboxami będzie niestety niezbyt wygodnie :/ bo to będę wczytywał z txt linijka po linijce różne takie komendy
A co do wyjaśnienia to chodzi mi o to create_button tekst x y
tekst - tekst na buttonie
x - pozycja x
y - pozycja y
i podczas wczytywania sprawdza liczby na miejscu x i y i tworzy na tej pozycji button
a potem sprawdza co jest zamiast tekst i daje taki napis na buttonie

edytowany 1x, ostatnio: seweryn55, 2011-09-05 23:55

Pozostało 580 znaków

2011-09-06 00:24
0

Niezbyt wygodnie? Przecież to masz raptem 3 rzeczy do sprawdzenia. Po wszystkim ustawiasz wartości domyślne i budujesz button'a ponownie.


Idiots, idiots everywhere.
On chyba chce z pliku wczytywać dane o "komendach", w takim wypadku textboxy i button nie są mu potrzebne. - somekind 2011-09-06 00:29
mój błąd. Nie skojarzyłem txt z plikiem :P. To do jakiejś listy, a później dzielić stringa - allocer 2011-09-06 00:33
:P no właśnie mam problem jak to zrobić żeby jak się wczyta to przydzielało tekst np do string tekst; , x do int x; a y to int y; - seweryn55 2011-09-06 00:44

Pozostało 580 znaków

2011-09-06 01:28
0

Tak, jak Rev napisał. Każdą linijkę z pliku dzielisz przy użyciu metody Split na tablicę, w której pierwszym elementem będzie nazwa komendy, drugim tekst do wyświetlenia, a trzecim i czwartym współrzędne, które zapewne musisz skonwertować na int.


"HUMAN BEINGS MAKE LIFE SO INTERESTING. DO YOU KNOW, THAT IN A UNIVERSE SO FULL OF WONDERS, THEY HAVE MANAGED TO INVENT BOREDOM."

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0