prblem z fukcja w c#

2

Siemka. Mam takie pytanko, bo dostałem napisaną taka funkcje i mam określić czy działa i jak działa. Kumpel powiedział, że funkcja ponoć poprawnie działa. i tu moja prośba czy działa poprawnie i czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to działa, albo ewentualnie podesłać materiały w których jest opisane to zagadnienie.
Z góry dzięki:)

public class BazowaK
    {
        protected int x = 8;
        protected int y = 10;
        public virtual void Metoda()
        {x = x+y; y = x-y;}
        public virtual int GetX
        {
            get {return x + 7;}
        }
        public virtual int GetY
        {
            get {return y - 5;}
        }
    }
    class PochodnaK:BazowaK
    {
        public override void Metoda()
        {x = x-- + --y;}
        public override int GetX
        {
            get
            {return ++x+3;}
        }
        public override int GetY
        {
            get
            {return x-y++;}
        }
        public static void Main()
        {
            BazowaK mK = new PochodnaK();
            ((PochodnaK)mK).Metoda();
            Console. WriteLine("x={0}, y={1}", mK.GetX, mK.GetY);
            Console. WriteLine("x={0}, y={1}", mK.x, mK.y);
        }
    }
1

To nie jest funkcja, lecz 2 klasy. A to czy działa to wystarczy wkleić w kompilator (dokleić usingi) i będzie wiadomo. Natomiast to jak działa dowiesz się po tym, co ci się wyświetli w konsolce (może będziesz musiał dodać na końcu Main Console.ReadKey(); żeby coś zdążyć przeczytać)

0

Gadałem z jeszcze jednym kumplem i powiedział, że to wylicza liczbę i chodzi tu o dziedziczenie klas. Mógłby ktoś rozwinąć jakoś ta myśl:)

1

Sama prawda, co tu rozwijać?

1

Masz tu klasy, właściwości, dziedziczenie, polimorfizm, to nie są tematy które można po prostu opisać w poście, no chyba że mającym kilkadziesiąt stron. Jedynym wyjściem jest złapanie za książkę i opanowanie tych zagadnień.

0
hawaj90 napisał(a)

Mam takie pytanko, bo dostałem napisaną taka funkcje i mam określić czy działa i jak działa.

W sensie, że masz opisać działanie tego kodu nie znając podstaw, nie mówiąc już o hermetyzacji, dziedziczeniu, polimorfizmie itd.?

0

Nie dałoby się po prostu napisać mniej więcej co się dzieje w konkretnej lini?;)

1

Wszystko się da. Tutaj to jakieś 130 zł.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1