Programowanie na Linuksie a programowanie na Windowsie- różnice.

0

Witam! Naukę programowania zacząłem na Windowsie.. Znam już szerokie podstawy C++(klasy, podstawy dziedziczenia,funkcje wirtualne i ich zastosowanie ) Posiadałem od dawna dwa systemy Windowsa i właśnie Linuksa (Ubuntu). Chciałbym całkowicie przerzucić się na Linuksa.. o to moje pytania:

  1. Jakie IDE wybrać pod Linuksem (tu jestem kompletnie zielony gdyż to moja pierwsza styczność z programowaniem na Linuksiue)
  2. Jak wspomniałem uczę się c++, nie wiem czy w składni języka występują jakieś różnice między programowaniem na Linuksie a Windowsie? Czy będę musiał douczyć się jakiś dodatkowych funkcji?
    3.Czy moje programy na Windowsie skompilują się na Linuksie? Przypuszczam że nie ale nie jestem pewny..
0

Tak Będziesz Musiał się douczyć parę funkcji , ale jakie to ja nie wiem niestety ;)
Radzę Ci się nie przerzucać na Linuxa...

6

Radzę Ci się nie przerzucać na Linuxa...
Tak tak, 'radzę Ci nie poszerzać swoich horyzontów' ... Genialne. Przecież to nie dyskusja czy Windows czy Linux czy Mac. Skoro nic kolego nie masz do powiedzenia to się nie wypowiadaj... Albo użyj komentarza, czego oczywiście goście nie mają. Wynik? Załóż konto.

0

1.O ile wiem jest Eclipse,jest Code::Blocks,a bankowo jest Qt Creator
2.Nie ma innej składni języka.Różnie co tylko inne API udostępniane przez systemy-tak więc czeka cię duużo douczania się,jeśli chcesz pisać przy użyciu natywnych linuksowych API.Jeśli użyjesz międzyplatformowej biblioteki jak np. Qt,to w 95% działać będzie tak samo na każdym z systemów
3.Zależy co w nich masz.Jak nic poza standardowymi cechami C++ oraz multiplatformowych bibliotek,to nie powinno być kłopotu.Ale jak używasz czegoś z windows.h,no to sorry Winnetou ;]

0
  1. QtCreator, chyba także NetBeans.
  2. Składnia jest taka sama. Linux ma swoje biblioteki i w nich funkcje specyficzne dla niego (lub innych systemów uniksopodobnych).
  3. Jeżeli nie używasz specyficznych dla Windows funkcji (np. WinAPI) - powinny się skompilować.
0
mto9 napisał(a)
  1. Jakie IDE wybrać pod Linuksem (tu jestem kompletnie zielony gdyż to moja pierwsza styczność z programowaniem na Linuksiue)
  2. Jak wspomniałem uczę się c++, nie wiem czy w składni języka występują jakieś różnice między programowaniem na Linuksie a Windowsie? Czy będę musiał douczyć się jakiś dodatkowych funkcji?
    3.Czy moje programy na Windowsie skompilują się na Linuksie? Przypuszczam że nie ale nie jestem pewny..

ad 1. ja uzywam ide z kde lub qtcreatora
ad 2. skladnia jezyka jest taka sama, biblioteki standardowe tez, roznice wystepuja na poziomie systemu (praca z watkami, socketami itd itp)
ad 3. zacznij pisac uzywajac qt a twoje programy skompiluja sie pod kazdym systemem ( win/linux/mac )

0

Jeżeli chodzi o linuksa, to jest mnóstwo wartych uwagi IDE. Jeżeli korzystasz ze środowiska GNOME, to tutaj jest m.in. Geany i Anjuta IDE. A jeżeli z KDE, to rozważ wykorzystanie kDevelop :) Oczywiście, takie środowiska jak Netbeans czy Eclipse (które sam używam i polecam) są również dostępne :)

0

Okej co do pierwszego pytania to pomyślę nad Code::Blocksem lub QCreatorem ;)
Składnia jest taka sama ok ;) ale np funkcja sleep w windowsie przyjmuje jako argument milisekundy a w linuksie sekundy... takich roznic jest duzo?

0
mto9 napisał(a)
  1. Jakie IDE wybrać pod Linuksem (tu jestem kompletnie zielony gdyż to moja pierwsza styczność z programowaniem na Linuksiue)

Całe szczęście (dla niektórych nieszczęście), jest bardzo szeroki wybór IDE oraz edytorów dla systemu Linux. Jest w czym wybierać i trudno wskazać jakiś "najlepszy", gdyż zależy to od preferencji użytkownika. Na początek wypróbuj: Code::Blocks, Eclipse (z wtyczkami do C/C++), KDevelop, QtCreator. Pamiętaj też o przydatnych narzędziach.

mto9 napisał(a)
  1. Jak wspomniałem uczę się c++, nie wiem czy w składni języka występują jakieś różnice między programowaniem na Linuksie a Windowsie? Czy będę musiał douczyć się jakiś dodatkowych funkcji?

Składnia jest taka sama, określona standardami. Różnice są natomiast w niektórych bibliotekach, głównie obsługujących jakieś funkcje systemu operacyjnego. Na Linuksie nie masz np. WinAPI, inaczej się dobierasz do listy procesów itp. Do pisania aplikacji graficznych nie możesz też wykorzystać kontrolek Windows (ale nie ma się co martwić, jest mnóstwo różnych bibliotek GUI dla Linuksa).

mto9 napisał(a)

3.Czy moje programy na Windowsie skompilują się na Linuksie? Przypuszczam że nie ale nie jestem pewny..

To zależy. Jesli użyłeś jakichś funkcji Windows-specific, to się nie skompiluje. Musisz też dostosować niektóre rzeczy, m.in. obsługę ścieżek do plików i katalogów (jeśli masz coś zahardkodowane, lub np. coś tam rzeźbisz z literami dysków i zmiennymi środowiskowymi), gdyż Linux to jest nieco inny ustrój. Jeżeli do kompilacji używałeś czegoś innego niż GCC, to musisz także przepisać skrypty budujące, np. przejść na SCons, cmake, make czy inne.

0

c powstal na unxie.. Programuj w unixie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1