Dodawanie wartosci do int

0

witam mam problem.Otoz wytlumacze wam to tak :

1.Nacisniecie 1
2.Napis Wybudowales Szkole!
3.napis do szkoly chodzi juz 30 osob!
4.napis liczba szkol : 1

za kazdym razem gdy wybudowuje szkoly to chce zeby liczba szkol zwiekszala sie o 1 a liczba osob o 30, rozumiecie mnie?

prÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓÓbowalem tak :

int szkolaosoby;
int szkola;

szkolaosoby=+30;
szkola=+1;

jednak to niczego nie zmienia ...

0

mi działa :)

#include <conio.h>
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int osoby = 30, szkola = 1;
    char znak;
    while(1)
    {
  
    cout<<"Wcisnij 1 !";
    znak=getch();
    cout<<"Szkol: "<<szkola;
    cout<<"Liczba osob: "<<osoby;
    szkola+=1;
    osoby+=30;
}
}
1

Można nawet lepiej:

szkolaosoby+=30;
szkola+=1;
0

myslisz ze nie wiem co sie stanie :D

po co while :D

moze bys dal prawdziwy kod?

1

Zastanów co to robi?!:

szkolaosoby=+30;
szkola=+1;

Zmień znak na przeciwny to się przekonasz:

szkolaosoby=-30;
szkola=-1;

Aby uzyskać pożądany efekt musisz zrobić tak:

szkolaosoby +=30;
szkola += 1;
0

porzadnym efektem nazywasz to ? : szkol :2029832080
liczba osob : 2627272

gorszy kod od mojego

endrju przeciez on dal petle czyli bedzie wszystko zamulone na ekranie tzn.cyfry na ekranie beda 29282929 ....

1

Najpierw poczytaj podstawy, przejdz dobry kurs a potem sie udzielaj

0

podstawy umiem kolezko a ten twoj kod to nie jest prawdziwy ...

dobra zwracam honor to dziala , przepraszam i dziekuje za pomoc

1

Nie ma takiego czegoś jak kod prawdziwy i nie prawdziwy. Każdy jest prawdziwy. Inną kwestią jest poprawność kodu.

Wytłumaczę ci działanie kodu.

  1. Deklarujemy zmienne typu int o nazwie: szkola, osoby. Od razu przypisujemy im wartość.
  2. Deklarujemy zmienną typu char o nazwie: char.
  3. Tworzymy pętlę która na celu ma pokazanie wyników.
  4. Zatrzymujemy pętlę do odczytu znaku.
  5. Kiedy znak jest pobrany wyświetla nam dane.
  6. Tutaj dane są dodawane, a następnie wróć do punktu 4.

...

0

jak bym nie wiedzial ...

no to znowu nie dziala zadekralowalem zmienne osobyszkola i szkola
wszystko ladnie
wciskam 1 i liczba osob : 29299222
liczba szkol :-1

kod :

[code]
int menu2;
cin >> menu2;
switch ( menu2 )
{
case 1:
break;
case 2:
SetConsoleTextAttribute(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), FOREGROUND_BLUE | FOREGROUND_INTENSITY);
cout << "Budynki :" <<endl;
int menu3;
cin >> menu3;
switch ( menu3 )
{
case 1:
while(1)
{

cout<<"Wcisnij 1 Aby Wybudowac Szkole" <<endl;
getch();
cout<<"Szkol: "<<szkola <<endl;
cout<<"Liczba osob: "<<osobyszkola <<endl;
szkola+=1;
osobyszkola+=30;

return 0;
}
 cout << "Potwierdzenie Wyjscia :" <<endl;
 int a;
 cin >> a;
 system("cls");
 goto ee;


 break;
}
break;
case 3:
break;
default:
break;

[/code]

1

Wydaje mi się, że powinieneś zacząć od kompletnych podstaw :) Piszę to bez jakiejkolwiek złośliwości.

0

a zdeklarowales zmienne przypisujac im wartosci?

0

tak przypisalem wartosci dalem na 0 wszystkie i to samo tyle ze szkol : 0 , osoby w szkole : 0 i sie nawet nie dodaje

0

Tylko nie zdeklaruj na początku pętli bo ci ciągle będzie zmieniać!

@up
Zależy od programisty w jego przypadku to tylko złe przypisanie

0

prosze:
int menu3;
cin >> menu3;
switch ( menu3 )
{
case 1:{
while(10)
{

int osobyszkola = 0, szkola = 0;

cout<<"Szkol: "<<szkola <<endl;
cout<<"Liczba osob: "<<osobyszkola <<endl;
szkola+=1;
osobyszkola+=30;





 cout << "Potwierdzenie Wyjscia :" <<endl;
 int a;
 cin >> a;
 system("cls");
 goto ee;
}
 }
 break;
}
break;
case 3:
break;
default:
break;

jak znajdziecie jakies bledy bedziecie pro ;)

sry while(1) jest

0
     int osobyszkola = 0, szkola = 0;
     while(1)
     {
     ...
      }
 

Deklaracja przed petla...

Rada? Poczytaj jakis kurs...

0

aha i przepraszam za spam mod moze to polaczyc
osobyszkola
i szkola
jest na poczatku a potem wyswietlanie

radze isc do okulisty :o

a ja przeczytalem kurs na cpp0x

na pewno przed petla ?

0

dobra dobra! jeszcze raz bo sie pogubilismy ;)
ja mam wszystko dobrze zadekralowane skopiowalem Twoj kod
Ty w kodzie miales zadekralowane przed petla ja tez tak mam:
int osoby = 30, szkola = 1;
char znak;
while(1)
{

cout<<"Wcisnij 1 Aby Wybudowac Szkole";
znak=getch();
cout<<"Szkol: "<<szkola;
cout<<"Liczba osob: "<<osoby;
szkola+=1;
osoby+=30;

nie rozumiem tego wszystkiego....

0

Ale cuda na kiju tu odwalacie...

#include<iostream>
using namespace std;

int main()
{
    int szkoly=0;
    int uczniowie=0;

    while(1){
        cout<<"1. Wybuduj szkole"<<endl;
        int opcja;
        cin>>opcja;

        if(opcja!=1){ cout<<"Nie ma takiej opcji!"<<endl; return 0; }
        else{
            cout<<"Wybudowales szkole!"<<endl;
            szkoly+=1;
            uczniowie+=30;
            cout<<"Obecnie szkol: "<<szkoly<<endl;
            cout<<"Obecnie uczniow: "<<uczniowie<<endl;
        }
    }
}

Moja rada - idź się naucz tego kursu, a nie czytaj.
EDIT: A, i naucz się brać kod w znaczniki.

0

to samo nie nalicza mi caly czas jak chce 2 szkole wybudowac to to samo
a tak w ogole zeby kursu sie nauczyc trzeba go przeczytac
nie wiem moze to przez goto ee;
goto po prostu powraca po wybudowaniu szkoly do menu

0
magicpl napisał(a)

to samo nie nalicza mi caly czas jak chce 2 szkole wybudowac to to samo
a tak w ogole zeby kursu sie nauczyc trzeba go przeczytac
nie wiem moze to przez goto ee;
goto po prostu powraca po wybudowaniu szkoly do menu

Ktoś rozumie, co on tu napisał?

0

Wydawało mi się, że podstawy C++ to ja już w miarę przyzwoicie znam, ale wszystko, co on piszę, to dla mnie czarna magia ;X

0

ok powiem po waszemu:

to nie naliczac gdy budowac 2 szkole jak ja budowac 2 szkole musi byc 2 szkol i 60 osob w szkole a byc 1 szkola i byc 30 osob

wy rozumiec ?

Bez Odbioru.

5
magicpl napisał(a)

ok powiem po waszemu:

to nie naliczac gdy budowac 2 szkole jak ja budowac 2 szkole musi byc 2 szkol i 60 osob w szkole a byc 1 szkola i byc 30 osob

wy rozumiec ?

Bez Odbioru.

A sprawdziłeś ten kod, który podałem? Sprawdź i idź spać, jutro do szkoły. Gimbusie.

0

tak sprawdzilem , nie dziala.
wiesz co to gimbus?
no to jutro masz szanse sie dowiedziec :) w szkole.

9

Wybacz, ale unosisz się dumą prosząc o pomoc. Nie znasz totalnych podstaw, nie potrafisz się posługiwać zmiennymi, pętlami, operatorami, panować nad przepływem sterowania... Więc jak Ty chcesz napisać cokolwiek? Zakładając, że do podstaw zaliczyć można jeszcze klasy to do ich opanowania jeszcze masz długą drogę(nie tydzień, nie miesiąc, ale zdecydowanie więcej).
Ot takie sobie przeczytanie kursu to możesz do śmieci wywalić, nic z tego nie będzie.

Gotowy kod miałeś już wielokrotnie podawany, ale skoro nie jesteś go w stanie u siebie zastosować to nie możesz winić nikogo poza sobą.

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int iloscSzkol = 0;
    int iloscOsob = 0;
    int wybor;
    bool koniec = false;

    while(!koniec)
    {
        cout << "1. Buduj szkole\n2. Wyjdz" << endl;
        cin >> wybor;

        switch(wybor)
        {
        case 1:
            iloscSzkol += 1;
            iloscOsob += 30;
            cout << "Aktualna ilość szkół: " << iloscSzkol << "\nAktualna ilość osób: " << iloscOsob << endl;
            break;

        case 2:
            koniec = true;
            break;

        default:
            cout << "Wybrałeś błędną opcję" << endl;
            break;
        }
    }
    return 0;
}
0

dziekuje bardzo , ale juz sobie poradzilem z tym ...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1