(WinSock) Nie można się połączyć z innym komputerem

0

Witam, próbuję połączyć ze sobą dwa komputery przy pomocy WinSock. Stworzyłem dwa programy: klient i serwer. Niestety coś źle robię bo nie mogę nawiązać połączenia. Działa tylko, gdy próbuję się połączyć ze sobą przez 127.0.0.1 lub adres lokalny. Przez adres globalny lub adres lokalny z innym komputerem już nie można. WSAGetLastError() zwraca WSAECONNREFUSED. Używam portu 27015.
Kod jest trochę długi, więc umieszczam link do archiwum z nim: http://www.mediafire.com/?5amyie9xjfb5uoc

0

jeśli tam gdzie odpalasz serwer nie masz globalnego adresu IP to Ci nie bedzie chodziło nawet gdybyś ze skóry wyszedł, no chyba że masz sieć domową.

0

Nie bardzo rozumiem. Jestem połączony z internetem, więc mam globalne IP. Sieć domową też mam, ale i tu nie mogę połączyć dwóch komputerów. Co ciekawe, przy próbie w sieci domowej raz wyskoczył mi komunikat na drugim PC z COMODO Firewall o połączeniu, ale zaakceptowanie nic nie dało.

0

"Jestem połączony z internetem, więc mam globalne IP" - nie do końca prawda, bo to samo IP może mieć pierdyriald innych urządzeń - wszystkie, które siedzą w tej samej sieci. Jak chcesz się łączyć z zewnątrz to potrzebujesz publiczny adres IP + ewentualnie skonfigurowane forwardowanie portów w Twojej sieci lokalnej

0
byku_guzio napisał(a)

Jak chcesz się łączyć z zewnątrz to potrzebujesz publiczny adres IP + ewentualnie skonfigurowane forwardowanie portów w Twojej sieci lokalnej

Ja tylko uściślę. Może lepiej zamiast "z zewnątrz" użyć "na zewnątrz", aby wiadome było, że serwer musi mieć publiczne IP lub wystawione porty, a klient nie.
Kiedy upowszechni się IPv6 (czyli za jakieś 165 lat biorąc pod uwagę obecny postęp wycofywania IPv4), wszystkie IP będą publiczne i ten problem zniknie... teoretycznie.

0

Czyli co mam zrobić, żeby to działało? Spróbowałem forwardować port 27015, lecz nadal nie można się połączyć. Korzystając ze strony: http://www.pcwintech.com/port_test.php port jest online, gdy mam włączony serwer, więc jest OK. Co ciekawe przy sprawdzaniu portu serwer wyłapuje połączenie, ale gdy próbuję połączyć się przez klienta to nie można.

0

musisz zmienić internet albo poprosić dostawce (jeśli masz radiówkę) aby zmienił Ci ip na publiczne (dodatkowe koszty do abonamentu)

0

Internet mam u TP, wszystko byłoby jasne, że muszę serwer uruchomić na kompie z publicznym IP, tylko, że przy sprawdzaniu portu jakoś się łączy. Nie jestem za dobrze obeznany w sieciach, więc o co chodzi?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1