Z dwóch elementów tablicy w jeden

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-30 17:38
Wojtek
0

Witam. Napsiałem sobie pewien program, ale to nieistotne - chodzi o to, że nie mogę wymyślić, jak zrobić pewien myk, który pozwoli na to, żeby mój program mógł chodzić dobrze a mianowicie :

  • przykładowo mam 2 elementy tablicy " double tab[2]={1,1}; " w każdej jest liczba 1 to jest jakaś możliwość żeby z tych dwóch jedynek zrobić liczbę "11" może jakoś wskaźnikami albo konwersją - bynajmniej ja nie wiem jak to zrobić i prosiłbym o pomoc.

Szukałem podobnych tematów i nic, w google też.
Z góry dzięki za pomoc.

edytowany 2x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 17:40
Rev
2

Ortografia leży, interpunkcja leży, stylistyka leży, podstawy matematyki leżą. Daj chłopie spokój. O pozycyjności systemów liczbowych uczą w szkole podstawowej. Teraz wklep w google własność, o której napisałem i spróbuj napisać coś sam.


Pozostało 580 znaków

2011-08-30 17:45
Wojtek
0

Jeśli masz mnie obrażać to po prostu nie pisz tutaj !
Wystarczyło powiedzieć czy sie da tak zrobić czy nie a reszte sam wymyślę.
Jeśli według Ciebie ortografia bierze sie z głupoty ? Mysle że raczej z braku czasu i nie zwracania uwagi na głupoty jeśli myślisz inaczej tkwij w tych przekonaniach nadal, ale w swojej głowie nie na forum . I poczytaj i "Billu Gatesie"

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26
:-DDD Billu Goatse chyba. - Endrju 2011-08-30 17:55
Ja 'kwie' w przekonaniu, że się da to zrobić - zadowolony?:x - Atael 2011-08-30 17:58

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 18:02
Rev
0

:F


Pozostało 580 znaków

2011-08-30 18:09
Kumashiro
3
Wojtek napisał(a)

Jeśli masz mnie obrażać to po prostu nie pisz tutaj !

Jak na razie, to raczej Ty okazujesz brak szacunku poprzez całkowicie olewcze podejście do pisania wiadomości na publicznym forum. Szczególnie takich, w których prosisz o pomoc.

Wojtek napisał(a)

Wystarczyło powiedzieć czy sie da tak zrobić czy nie a reszte sam wymyślę.

Dlaczego zatem nie wyszedłeś z założenia, że się da tak zrobić i nie wymyśliłeś? Nie potrzebujesz chyba zasięgać naszej opinii żeby podjąć decyzję czy zacząć myśleć, czy nie. Kolega naprowadził Cię na rozwiązanie, podziękuj i przyjmij naukę, żeby nie robić tak karygodnych błędów, które momentami sprawiają iż przekaz jest nieczytelny.

<quote=wojtek>Jeśli według Ciebie ortografia bierze sie z głupoty ? Mysle że raczej z braku czasu i nie zwracania uwagi na głupoty jeśli myślisz inaczej kwij w tych przekonaniach nadal ale w swojej głowie nie na forum . Nie, "ortografia" nie "bierze się z głupoty" (proponuję Ci sprawdzić co oznacza słowo "ortografia", gdyż użyłeś go w tym zdaniu źle). Głupotą jest toczenie piany, kiedy ktoś zwraca Ci uwagę. Ortografia nie jest także głupotą. Dzięki niej można zrozumieć co piszesz i co masz na myśli. Jeśli ją kaleczysz, zmuszasz innych do domyślania się o co Ci chodzi, a niniejsze Forum nie jest kółkiem detektywistycznym. Brak czasu także Cię nie usprawiedliwia, gdyż powinieneś dokładnie przemyśleć swoje pytanie zanim je zadasz. Masz zatem wystarczającą ilość czasu na to, aby przeczytać co napisałeś i poprawić błędy (dzisiejsze przeglądarki WWW same potrafią Ci pokazać gdzie masz błąd) zanim wyślesz wiadomość. Najwyraźniej albo masz w głębokim poważaniu poprawność przekazu, albo osoby które będą to czytały. W takim razie dlaczego się denerwujesz, gdy my traktujemy Ciebie podobnie? > ##### Wojtek napisał(a) > I poczytaj i "Billu Gatesie" Możesz podkręcić jasność tej wypowiedzi?
Coś ostatnio u mnie cienko z cytowaniem... - Kumashiro 2011-08-30 18:11

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 18:11
0

powiedz co chcesz konkretnie zrobić, bo to co kombinujesz zrobić prawdopodobnie da się zrobić inaczej - prościej.


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░
Jemu chodzi chyba tylko o to, żeby połączyć te 2 cyfry tak jak "1,2 = 12" - ujemny 2011-08-30 18:30
to po co double używa? - krwq 2011-08-30 19:41

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 18:39
0

odrobina pomyślunku!

int liczba = tab[0]*10 + tab[1];

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 19:09
0
#include <cstdio>
#include <cstdlib>
using namespace std;
 
int connectDigit(int &a, int &b){
  char dst[3];
  *dst='0'+a%10;
  *(dst+1)='0'+b%10;
  *(dst+2)='\0';
  int w=atoi(dst);
  return w;
}
 
int main(){
  int t[2]={1,1};
  printf("%d\n", connectDigit(t[0], t[1]));
  return 0;
}

Z użyciem referencji, wskaźników, zaawansowanych operacji matematycznych (tzn. dzielenia modulo) i funkcji atoi z zaawansowanej biblioteki cstdlib. Kto to bardziej skomplikuje?

Bez obaw, chyba gorzej się nie da ;). Chociaż mógłbym zaraz poszukać mojego atoi w assemblerze, na pewno byłoby 30 linijek więcej. - Rev 2011-08-30 19:14
w sumie to atoi mógłbym samemu napiasać zamiast użyć standardowej funkcji, ale wyglądałoby to podobnie do tego co napisał Azarien (w sumie to jedyne rozsądne rozwiązanie) - Razi91 2011-08-30 19:19

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 19:20
da_sie
1

da się tak zrobić.

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 22:49
qwe
1

skomplikowane: wczytać cyfry z tablicy intów do tablicy znaków, z niej do stringa, ze stringa na inta. taDa

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 22:54
0

ja tam widzę tablicę double i to mnie zastanawia


░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░█░
Przecież widać, że chłopak dopiero zaczyna co kolwiek pisać, więc double jest pewnie bez celowe. - ujemny 2011-08-30 23:04

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0