Pomoc dla początkującego :)

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-30 16:37
Chrumson
0

Witam !!
chodzę do szkoły o profilu technik - informatyk teraz będzie 3 rok. W pierwszym roku brałem język C++ , lecz w 2 klasie mialem pascala w dodatku z innym nauczycielem... mało sie nauczyłem z pascala (zresztą jak większość w klasie) nauczyciel sam mało ogarniał.. chciałbym opanować w jakimś stopniu dobrze język C++ by w późniejszym czasie pisac programy etc. ;p bo wiem ze w szkole raczej ciężko będzie z tmy nauczycielem ^^ Posiadam książkę Symfonia c++ mam zamiar ja przeczytać i sie z niej uczyc.. mam do was takie pytanie jaki kompilator byłby dla mnie najlepszy? jakie jeszcze sa inne książki/strony z których mógłbym sie uczyc lub przydały by mi sie w jakimś stopniu? z góry wielkie dzięki !!:)

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2016-12-13 18:26

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 16:41
Rev
0

Symfonia C++ tylko nowsze wydanie, Standard. Jak już zgłębisz podstawy to wystarczy.. pisanie programów i wspomaganie się Google i MSDN. Z IDE polecam Visual Studio, ew. Code::Blocks.


Pozostało 580 znaków

2011-08-30 17:47
0

Z IDE - chyba najlepszy wybór to Code::Blocks, prosty w obsłudze.
Ze stron - MAIN, Polski SPOJ, całkiem fajny kurs cpp na cpp0x.pl, cplusplus.com

edytowany 1x, ostatnio: piternet, 2011-08-30 17:47

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 18:43
0

Hah to coś podobnie u mnie;p
Tylko że ja na 1 roku Technikum Inf na programowaniu był pascal gdzie praktycznie nikt się nic nie nauczył drugi rok teraz będę mieć c++;p
Gdzie chodzisz do szkoły?

Ja uczyłem się z Symfoni C++ Standard + kompilator Visual c++ 2010 express bardzo dobre i darmowe polecam;p

Pozostało 580 znaków

2011-08-30 18:47
sammael-s1
0

code::blocks jest ok, ale moge polecic rowniez eclipse z pluginem do c++. Jak kiedys bedziesz chcial w javy sie uczyc to juz bedziesz znal IDE. Tylko jeszcze kwestia systemu jaki uzywasz. W przypadku polaczenia eclipse i windows 64 bit sa czasami problemy zeby to dzialalo, ale na 32 bitach albo linuxach juz jest dobrze :) powodzenia w nauce ;)

Pozostało 580 znaków

2011-08-31 11:16
0

IMHO nie ma lepszego IDE od Visual Studio :>

może i jest wygodne, ale w C++ na dotNecie występują błędy, dlatego do nauki polecam Microsoft Visual C 6.0. To najlepsze środowisko do C/C++. - maszynaz 2011-08-31 16:08
A ja nie cierpnie VS :( - [losowa nazwa] 2011-09-01 12:21

Pozostało 580 znaków

2011-08-31 11:40
0

Visual jest OK ale na początek jest przekombinowany i może przytłaczać. Tak samo zresztą jak Eclipse CDT. Na początek Code::Blocks to jest dobry wybór :)

A ja mam wciąż niepokojące mnie pytanie - powie ktoś jak włączyć autouzupełnianie w VS? Wiem, że dla C++/CLI nie ma, ale jak chcę pisać w czystym C++ to jak? xD - xeo545x39 2011-08-31 13:56
Standardowo autouzupełnianie jest włączone, projektem stricte C++ są wszystkie poza kategorią CLR. Np. Win32 Console Application, MFC Application - byku_guzio 2011-09-01 02:35
autouzupełnianie C++/CLI jest w wersji VS 2008. tylko w 2010 brakuje. - Azarien 2011-09-01 07:16
nom, trzeba przyznać, że tu MS mocno zepsuł. Mi jeszcze brakuje narzędzi do refaktoryzacji kodu C++. Niby jest Refactor!, ale nawet przy małych projektach okrutnie muli - byku_guzio 2011-09-01 07:37

Pozostało 580 znaków

2011-09-01 01:58
0

najlepszy kompilator do C/C++ to Microsoft Visual C 6.0, chociaż przez niektórych nazywany archaicznym. Nie pchaj się w jakieś Borlandy bo nikt tego nie używa. O CDevelop na linuksa gdzieś pisało, że nie wszystko tam działa jak należy. Visual Studio też odradzam, bo już zdążyłem się przekonać, że taki sam kod na jednym czy drugim środowisku niekoniecznie może dawać takie same efekty (na Visual Studio są dziwne błędy już przy robieniu prostych rzeczy, podejrzana sprawa).


"Wszystko co może być wynalezione, zostało wynalezione"
Charless H. Duell - komisarz urzędu patentowego U.S., 1899
edytowany 4x, ostatnio: maszynaz, 2011-09-01 02:03
Jak się pisze niezgodnie ze standardem to wychodzą kwiatki, daj przykład takiego kodu - byku_guzio 2011-09-01 02:31
musiałbym poszukać w swoich materiałch... - maszynaz 2011-09-01 12:22

Pozostało 580 znaków

2011-09-01 05:53
Koper
0

Maszynaz sam jestes podejzany. Czekamy na przyklad kodu..

Pozostało 580 znaków

2011-09-01 11:28
0

Ja również jestem po pierwszym roku TI no teraz na drugim bo dzisiaj rozpoczecie ;D C++ uczę się od poł roku praktycznie zawsze kiedy mam wolny czas;) i polecam code::blocks;) bardzo fajne IDE ma wiele fajnych funkcji które łatwo znaleźć ;) moj kolega uczy się z Symfoni i jest zadowolony, ja osobiscie ucze sie z ksiazki pt: C++ dla kazdego + google.pl no i to forum;)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0