Kalkulator- Wyłapywanie enterów

0

Cześć. Napisałem kalkulator z pomocą książki i mam tutaj zadanie którego nie umiem zrobić. Mianowicie mam wyłapać kiedy użytkownik kliknie klawisz enter i coś zrobić. Można powiedzieć że będzie to coś w stylu:

char ch;
cin>>ch;
if (ch == enter)   //tutaj nie wiem więc napisałem enter
    cout << "ha-ha\n";
0

A jak wczytujesz inne znaki, liczby itp. z konsoli to jaki klawisz naciskasz, żeby to się do zmiennej w twoim programie zapisało? I czy wtedy się enter zapisuje? ;)

0

Cin ignoruje białe znaki, więc nie wczytasz nim entera raczej :)

Ja bym to zrobił tak:

 if (cin.get() == '\n') {
     //KOD
 } 
0

jak chodzi tylko o enter to możesz użyć:
http://www.cplusplus.com/reference/iostream/istream/getline/
ta funkcja po prostu poczeka na naciśnięcie entera.

jeśli program ma się zatrzymać i zaczekać na dowolny klawisz i w momencie jego naciśnięcia sprawdzić czy wpisane słowo jest enterem to na windowsie możesz użyć do tego funkcji:
getch() z biblioteki conio.h

char c = getch(); <-- po tym c przechowuje naciśnięty klawisz. w przypadku entera jest to chyba 13 (albo 10)

1

EDIT : Sorry za kłopot, wystarczyło użyć mózgu żeby rozwiązać ten problem :P. Dzięki za pomoc

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1