Dodawanie rekordów do DBGrid bez zapisywania w bazie danych.

0

Witam,

Czy jest możliwość dodania rekordów do DBGrid bez zapisywania ich w bazie danych. Np. czy można wykorzystać DBGrid do wstawiania rekordów, edycji i usuwania?
Jeśli temat już był, to przepraszam nie mogłem znaleźć.

0

Powtarzane było nie raz.

DBGrid NIE PRZECHOWUJE DANYCH !!!

0
Młody napisał(a)

Powtarzane było nie raz.

DBGrid NIE PRZECHOWUJE DANYCH !!!

No tak, ale czy można tak 'ręcznie ustawić' Datasource, aby Grid wyświetlił rekordy?

0

No tak, ale czy można tak 'ręcznie ustawić' Datasource, aby Grid wyświetlił rekordy?

??????????
W końcu chodzi Tobie o DBGrida, czy StringGrida, bo to lekka różnica ??

0

To może inaczej, czy mogę wykorzystać DBGrid do prezentacji danych?
Np. aby wartości z dwóch zmiennych pokazały się w dwóch kolumnach w DBGrid lub jakiego innego komponentu użyć, żeby można było to zrealizować i zaprezentować dane tak jak w DBGrid?

0
sjmlo napisał(a)

To może inaczej, czy mogę wykorzystać DBGrid do prezentacji danych?
Np. aby wartość z dwóch Edit'ów pokazała się w DBGrid?

No tak to chyba tylko w Erze :)

Raczej tak się nie da, DBGrid służy do prezentacji danych zapisanych w bazie.

sjmlo napisał(a)

To może inaczej, czy mogę wykorzystać DBGrid do prezentacji danych?
Np. aby wartości z dwóch zmiennych pokazały się w dwóch kolumnach w DBGrid lub jakiego innego komponentu użyć, żeby można było to zrealizować i zaprezentować dane tak jak w DBGrid?

Do tego celu użyj StringGrida.

0

ClientDataSet

0

albo jedna z setki memory table

0
zajcev napisał(a)

ClientDataSet

Znalazłem jak zdefiniować pola w ClientDataSet, ale jak wstawić rekord np. z editów?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0