Dodawanie rekordów do DBGrid bez zapisywania w bazie danych.

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-23 11:04
0

Witam,

Czy jest możliwość dodania rekordów do DBGrid bez zapisywania ich w bazie danych. Np. czy można wykorzystać DBGrid do wstawiania rekordów, edycji i usuwania?
Jeśli temat już był, to przepraszam nie mogłem znaleźć.

edytowany 1x, ostatnio: madmike, 2011-08-23 15:52

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 11:24
0

Powtarzane było nie raz.

DBGrid NIE PRZECHOWUJE DANYCH !!!

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 11:54
0
Młody napisał(a)

Powtarzane było nie raz.

DBGrid NIE PRZECHOWUJE DANYCH !!!

No tak, ale czy można tak 'ręcznie ustawić' Datasource, aby Grid wyświetlił rekordy?

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 12:00
0

No tak, ale czy można tak 'ręcznie ustawić' Datasource, aby Grid wyświetlił rekordy?

??????????
W końcu chodzi Tobie o DBGrida, czy StringGrida, bo to lekka różnica ??

edytowany 2x, ostatnio: Młody, 2011-08-23 12:06

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 12:09
0

To może inaczej, czy mogę wykorzystać DBGrid do prezentacji danych?
Np. aby wartości z dwóch zmiennych pokazały się w dwóch kolumnach w DBGrid lub jakiego innego komponentu użyć, żeby można było to zrealizować i zaprezentować dane tak jak w DBGrid?

edytowany 1x, ostatnio: sjmlo, 2011-08-23 12:12

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 12:12
0
sjmlo napisał(a)

To może inaczej, czy mogę wykorzystać DBGrid do prezentacji danych?
Np. aby wartość z dwóch Edit'ów pokazała się w DBGrid?

No tak to chyba tylko w Erze :)

Raczej tak się nie da, DBGrid służy do prezentacji danych zapisanych w bazie.

sjmlo napisał(a)

To może inaczej, czy mogę wykorzystać DBGrid do prezentacji danych?
Np. aby wartości z dwóch zmiennych pokazały się w dwóch kolumnach w DBGrid lub jakiego innego komponentu użyć, żeby można było to zrealizować i zaprezentować dane tak jak w DBGrid?

Do tego celu użyj StringGrida.

edytowany 1x, ostatnio: Młody, 2011-08-23 12:53

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 12:55
0

ClientDataSet

A jednak jakieś rozwiązanie zawsze się znajdzie :) - Młody 2011-08-23 13:10

Pozostało 580 znaków

2011-08-23 13:35
0

albo jedna z setki memory table


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2011-08-24 08:02
0
zajcev napisał(a)

ClientDataSet

Znalazłem jak zdefiniować pola w ClientDataSet, ale jak wstawić rekord np. z editów?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0