Pobieranie nazwy obrazka z pictureboxa

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-13 14:00
0

Mam pictureboxa, a w nim załadowany obrazek o nazwie "przykład.png". W jaki sposób pobrać nazwę tego obrazka?

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 15:01
1

Obrazek = "przyklad.jpg";


A tak naprawdę, to podczas wczytywania daj nazwę pliku do jakiejś zmiennej i już.

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 15:54
0

Z komponentu raczej nie wyciągniesz ścieżki do załadowanej grafiki. Musisz ją podczas ładowania przechować w jakiejś zmiennej globalnej.

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 18:58
0

No to się sprawa komplikuje...

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 19:56
0
BoZzDoG napisał(a)

Musisz ją podczas ładowania przechować w jakiejś zmiennej globalnej.

  1. W C# nie ma zmiennych globalnych.
  2. Zmienne globalne to zło, zwłaszcza w tym przypadku.

    prisixn napisał(a)

    No to się sprawa komplikuje...

Co się komplikuje? Nie umiesz zrobić zmiennej typu string w klasie?

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 23:01
0
somekind napisał(a)

Co się komplikuje? Nie umiesz zrobić zmiennej typu string w klasie?

Ale nie wczytuję obrazka z dysku, tylko losuję z listy bitmap.

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 23:23
0

No, ale wcześniej chyba dodawałeś je do tej listy bitmap, tak? To sobie jeszcze zapisuj ścieżkę do nich podczas dodawania

edytowany 1x, ostatnio: Max1414, 2011-08-13 23:23

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 23:38
0

Wszystkie obrazki są w Resource i stamtąd ładuję je do listy.

Pozostało 580 znaków

2011-08-13 23:50
0

No to skoro są tam statycznie to zrób sobie jakąś listę nazw tych obrazków w programie, po co chcesz to pobierać, skoro z góry wiesz co tam jest?

edytowany 1x, ostatnio: Max1414, 2011-08-13 23:54

Pozostało 580 znaków

2011-08-14 00:35
0

Wiem co jest, ale obrazek jest losowany i muszę znać nazwę wylosowanego obrazka żeby móc go porównywać dalej w programie.
Ale już sobie poradziłem. Dodałem w programie jeszcze jedną tablice w której przetrzymuję nazwy wszystkich obrazków i po prostu porównuję indeksy listy z indeksami tablicy.

Pozostało 580 znaków

2011-08-16 20:33
0
somekind napisał(a)
  1. W C# nie ma zmiennych globalnych.
  2. Zmienne globalne to zło, zwłaszcza w tym przypadku.
  1. Fakt, nie zwróciłem uwagi... xD
  2. Globalne zmienne tak, ale prywatne klasy jak najbardziej, zgadzam się w pełni.

    prisixn napisał(a)

    Wiem co jest, ale obrazek jest losowany i muszę znać nazwę wylosowanego obrazka żeby móc go porównywać dalej w programie.

A losujesz plik z zasobów używając nazwy? Czegoś tu nie rozumiem... Jeżeli wyciągasz z zasobów obrazek według nazwy, to czego nie weźmiesz podczas ładowania obrazku do komponentu i nie zapiszesz tej nazwy do specjalnie przygotowanej zmiennej tak jak Ci podpowiada somekind? A jeżeli przez indeks to zapisz ją jak wyżej, tyle że to zmiennej liczbowej. Czemu dalej nie wiesz jak tą nazwę uzyskać?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0