Pobieranie nazwy obrazka z pictureboxa

0

Mam pictureboxa, a w nim załadowany obrazek o nazwie "przykład.png". W jaki sposób pobrać nazwę tego obrazka?

1

Obrazek = "przyklad.jpg";


A tak naprawdę, to podczas wczytywania daj nazwę pliku do jakiejś zmiennej i już.
0

Z komponentu raczej nie wyciągniesz ścieżki do załadowanej grafiki. Musisz ją podczas ładowania przechować w jakiejś zmiennej globalnej.

0

No to się sprawa komplikuje...

0
BoZzDoG napisał(a)

Musisz ją podczas ładowania przechować w jakiejś zmiennej globalnej.

  1. W C# nie ma zmiennych globalnych.
  2. Zmienne globalne to zło, zwłaszcza w tym przypadku.

    prisixn napisał(a)

    No to się sprawa komplikuje...

Co się komplikuje? Nie umiesz zrobić zmiennej typu string w klasie?

0
somekind napisał(a)

Co się komplikuje? Nie umiesz zrobić zmiennej typu string w klasie?

Ale nie wczytuję obrazka z dysku, tylko losuję z listy bitmap.

0

No, ale wcześniej chyba dodawałeś je do tej listy bitmap, tak? To sobie jeszcze zapisuj ścieżkę do nich podczas dodawania

0

Wszystkie obrazki są w Resource i stamtąd ładuję je do listy.

0

No to skoro są tam statycznie to zrób sobie jakąś listę nazw tych obrazków w programie, po co chcesz to pobierać, skoro z góry wiesz co tam jest?

0

Wiem co jest, ale obrazek jest losowany i muszę znać nazwę wylosowanego obrazka żeby móc go porównywać dalej w programie.
Ale już sobie poradziłem. Dodałem w programie jeszcze jedną tablice w której przetrzymuję nazwy wszystkich obrazków i po prostu porównuję indeksy listy z indeksami tablicy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0