Problem z package w javie pomozcie dziewczynie ;p

Odpowiedz Nowy wątek
2011-08-10 04:21
kath
0

Mam nastepujacy problem:
Sugerujac sie ksiazka Thinking in Java ; ) utworzylam klase Printff (ktora zawiera sie w folderze D:\Javapro\moje)

 package moje;
 
public class Printff {
 
    public static void print(Object obj){
        System.out.print(obj);
    }
    public static void println(Object obj){
        System.out.println(obj);
    }
    public static void println(){
        System.out.println();
    }
}

Kompletnie nie mam pojecia co zrobic zeby te funkcje wywolywac w programie : ((
Przykladowo (D:\Javapro\Testmojee):

 import moje.*;
public class Testmojee{
    public static void main(String[] arg){
 
        Printff.print("lalala"); //<-to dziala
 
//      println(11);        <-to co zakomentowane, czyli linijki ponizej sie nie chca kompilowac
//      println("ppp");        w Jcreatorze (error cannot find symbol) 
//      println();
//      print("hihihi");
    }
}

Pytanie : Czy da sie zrobic tak zebym pisala samo 'print();' bez dodawania nazwy klasy i kropki przed tym ?!
PS CLASSPATH=D:\Javapro
POMOCY !

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 07:18
0

Musisz się odwoływać do tych funkcji tak jak w tej linijce, w której Ci działa. NazwaKlasy.funkcja(...);
Ewentualnie Twoja klasa główna może dziedziczyć po klasie Printff:

public class Testmojee extends Printff{
...

edytowany 1x, ostatnio: byku_guzio, 2011-08-10 07:20

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 08:43
0

Spróbuj użyć "import static moje.Printff.*;" to powinno pozwolić na używanie metod print z twojej metody bez podawania klasy.

Pozostało 580 znaków

2011-08-10 14:13
kath
0

Dzieki wielkie, bo juz naprawde mialam zacmienie ;p dziala i z extends i z importem statycznym dzieki jeszcze raz ^^

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0